Σήμα απομάκρυνσης από τα ομόλογα στέλνει ο πρώην βασιλιάς των ομολόγων, Μπιλ Γκρος, μετά τις εξελίξεις στο τέλος του Δεκεμβρίου σε σχέση με τις αποδόσεις.

Ο 10ετής τίτλος των ΗΠΑ είναι «υπερτιμημένος», με τα κοντινής λήξης προστατευόμενα από τον πληθωρισμό ομόλογα να δίνουν απόδοση 1,8% είναι η καλύτερη επιλογή εάν κάποιος χρειάζεται να αγοράσει ομόλογα. «Δεν το κάνω», έγραψε σε μια ανάρτησή του στο X.

Στον Γκρος αποδόθηκε το προσωνύμιο του «βασιλιά των ομολόγων» ενώ βρισκόταν στην Pacific Investment Management την εταιρεία της οποίας υπήρξε συνιδρυτής στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Κέρδισε εκατομμύρια στα τέλη του περασμένου έτους μετά από ένα μεγάλο στοίχημα ότι η Fed θα στρεφόταν προς τις μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2024, μετά από το ράλι στα ομόλογα.

Αυτό συνέβη αφού προηγουμένως, τον Αύγουστο, είχε προειδοποιήσει ότι οι ταύροι των ομολόγων δεν είχαν προβλέψει σωστά. Δηλαδή, λίγο πριν από την πτώση δύο μηνών που έστειλε τις αποδόσεις σε υψηλά 16 ετών.

Τα παγκόσμια ομόλογα ανέκαμψαν τη Δευτέρα, αφού υποχώρησαν τις πρώτες ημέρες του 2024 λόγω ανησυχιών ότι το ράλι στα τέλη του 2023 είχε πάει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα.

Οι αποδόσεις αναφοράς του 10ετούς των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 17 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη άνοδός τους από τον Οκτώβριο, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας ώθησαν τους επενδυτές να εξισορροπήσουν τα στοιχήματα για ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Fed.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου μειώθηκαν δύο μονάδες βάσης την Τρίτη στο 4,02% μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα και την έρευνα καταναλωτών στην οποία αποτυπώθηκε πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Ο Γκρος έγραψε σε μεταγενέστερη ανάρτησή του ότι οι πιο σύντομες σημειώσεις θα ήταν πιο λογικές για όσους ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη αγορά.

«Κρατήστε την απόδοση σε μια θετική καμπύλη 10 ετών/2 ετών», είπε σε μια επόμενη ανάρτηση.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι περίπου 35 μονάδες βάσης χαμηλότερες από αυτές των διετών ομολόγων.

Η καμπύλη αποδόσεων έχει αντιστραφεί από τον Ιούλιο του 2022, κάτι που ορισμένοι θεωρούν ότι σηματοδοτεί μια επικείμενη ύφεση. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η καμπύλη θα αντιστραφεί κατά ένα μεγάλο μέρος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Γκρος εστιάζει επενδυτικά τελευταία σε συγχωνεύσεις και ισοτιμίες, θεωρώντας ότι η αγορά ομολόγων είναι υπερτιμημένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες