
Τη θεμελιώδη ανάγκη να επανέλθει η αξιοπιστία και να γίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ένας Οργανισμός που θα λειτουργήσει ξανά σωστά, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, προκειμένου να επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τους αγρότες, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο.
«Οτιδήποτε στρεβλό θα αντιμετωπίζεται άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα», ξεκαθάρισε ο κ. Αυγενάκης κατά τη συνάντηση που είχε με στελέχη της διοίκησης του Οργανισμού, γενικούς διευθυντές και εκπροσώπους των εργαζομένων.
Αυγενάκης: Δέσμευση για έλεγχο όλων των καταγγελιών και εκκρεμοτήτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε, ακόμη, στο πόσο σημαντικό είναι να νιώθουν οι αγρότες ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας αξιόπιστος φορέας που εμπιστεύονται και στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν για τα ζητήματα που τους απασχολούν και να παίρνουν απαντήσεις.
Αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός έκανε σαφές με κάθε τρόπο ότι όλα θα ερευνηθούν. Eίπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κρύψουμε κάτω από το χαλί το οτιδήποτε. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, όποιος κι αν είναι, όπως κι εάν λέγεται, είτε είναι συνάδελφός σας, είτε είναι πρώην πρόεδρος της Διοικήσεως».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥπΑΑΤ εξέφρασε την αγανάκτησή του καθώς – όπως είπε – στο προηγούμενο διάστημα μέσω της στρεβλής λειτουργίας του Οργανισμού προσεβλήθησαν άνθρωποι που περίμεναν να λάβουν συγκεκριμένα ποσά και οι οποίοι τελικά ένιωσαν πως κάποιος τους εμπαίζει ή δεν ενδιαφέρεται για τη λύση των προβλημάτων τους.
Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε την προτεραιοποίηση των ελέγχων για τα 16.000 ΑΦΜ που είναι ακόμη δεσμευμένα και τόνισε ότι οι απατεώνες πρέπει να οδηγηθούν εκεί που πρέπει. Αν όμως και ένας από αυτούς τους 16.000 είναι σωστός, είμαι άδικο να κρατείται όμηρος, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι. Παράλληλα ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και για όσους από το 2014 έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Χαρακτήρισε «ντροπή» αυτή την εκκρεμότητα ενώ ζήτησε άπαντες να μπουν στη θέση των ανθρώπων που έχουν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν και δεν έχουν λάβει χρήματα.

Να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας
«Πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας ξανά» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο ΥΠΑΑΤ και συμπλήρωσε πως: «Θα ελεγχθούν τα πάντα. Με ενδιαφέρει και το ένα ευρώ που έχει δαπανηθεί να έχει αντικείμενο». Ζήτησε από τη διοίκηση να κάνει το έργο της και να μη δέχεται παρεμβάσεις από κανέναν για κανέναν.
Ο Υπουργός προανήγγειλε, ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες θα τελειώσει το θέμα της τοποθέτησης της νέας Διοικήσεως, ενώ θα υπάρξει και ένας νέος συνεργάτης – τεχνικός σύμβουλος, προκειμένου να ενισχυθεί το κενό που υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα.
«Θα δουλέψουμε μαζί, με σωστό τρόπο και θα στηρίξουμε οτιδήποτε υγιές μας προτείνετε» είπε ο κ. Αυγενάκης, ζητώντας προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού. Παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχουν αξιόπιστα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην κεντρική διοίκηση και στα περιφερειακά τμήματα, καλώντας άπαντες να εργαστούν από κοινού προς όφελος των αγροτών.
«Να επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης που είχε απολεσθεί τα τελευταία δύο χρόνια»
Τον λόγο έλαβε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος αναφέρθηκε κι εκείνος στην κεφαλαιώδη σημασία που έχει ο Οργανισμός στην Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας και στην ανάγκη να επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης που είχε απολεσθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Yπουργού έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα και τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη του. «O,τι έγινε στο παρελθόν θα το αφήσουμε πίσω μας με σκληρή δουλειά για να φέρουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη θέση που του αξίζει».
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τα στελέχη του Οργανισμού, ο ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Μία καινούργια μέρα ξεκινάει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήλθα για να συναντηθώ με τους γενικούς διευθυντές, τη διοίκηση, αλλά κυρίως με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους για να συζητήσουμε πώς, βάζοντας γερά θεμέλια, θα χτίσουμε ένα σύγχρονο Οργανισμό που θα διανείμει τις κοινοτικές ενισχύσεις στην ώρα του, με διαφάνεια, με συνέπεια, πώς θα διαχειριστούμε τα ευρωπαϊκά χρήματα που θα καταλήξουν στους αγρότες της χώρας σωστά και έγκαιρα, πώς θα αποκαταστήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες αγρότες και πως ο Οργανισμός θα γίνει υπόδειγμα».
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι κανένας μόνος του, όλοι είμαστε μία ομάδα. Καλούμαστε να δουλέψουμε συντονισμένα. Θα κάνουμε το καλύτερο για να εξυπηρετήσουμε τους αγρότες, τους δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων. Θα συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με κανόνες και ένα πλαίσιο».


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ