Ενα ακόμη «χτύπημα» για τους μουσικούς στη Βρετανία συνιστούν οι νέες ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Οι μουσικοί φοβούνται ότι οι ευρωπαϊκές περιοδείες θα μπορούσαν να καταστούν μη βιώσιμες υπό το νέο καθεστώς.

Brexit: Ετικέτες προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές

Οι Βρετανοί μουσικοί έχουν ήδη πληγεί σκληρά από το Brexit, με τις περιοδείες προς την ήπειρο να βαλτώνουν σε αιτήσεις για άδεια εργασίας και τελωνειακή γραφειοκρατία. Τώρα τα πράγματα πρόκειται να γίνουν χειρότερα.

Μια νέα φοροεπιδρομή του Brexit που πρόκειται να πλήξει τις βρετανικές ορχήστρες αργότερα φέτος θα μπορούσε να καταστήσει τα ταξίδια στην Ευρώπη «μη βιώσιμα» και να υπονομεύσει τις δραστηριότητές τους πίσω στη Βρετανία, προειδοποιεί ο επαγγελματικός φορέας που εκπροσωπεί τα μουσικά σύνολα.

Νέα φορολογία και εμπόδια

Από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους, οι ορχήστρες του Ηνωμένου Βασιλείου που διασχίζουν τη Μάγχη για να παίξουν δεν θα μπορούν πλέον να διεκδικούν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις παραστάσεις στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως τους επιτρέπεται σήμερα.

Η αύξηση της φορολογίας είναι απλώς το τελευταίο από μια σειρά πλήγματα που δέχονται οι Βρετανοί μουσικοί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες σχετικά με τη μεταφορά οργάνων από τα σύνορα, τις θεωρήσεις εργασίας και τις απαιτήσεις «καμποτάζ» για τη μεταφορά εξοπλισμού με φορτηγά οδήγησαν σε προειδοποιήσεις ότι οι μικρότεροι Βρετανοί καλλιτέχνες βρίσκουν όλο και πιο αδύνατο να περιοδεύσουν.

Τώρα οι ορχήστρες της Βρετανίας λένε ότι τα εισοδήματά τους κινδυνεύουν εξαιτίας της τελευταίας αλλαγής, με αντίκτυπο στις επενδύσεις και τις παραστάσεις στην πατρίδα.

«Οι προτάσεις για την αφαίρεση των δαπανών του ΕΟΧ από τις επιλέξιμες δαπάνες είναι ένα ακόμη εμπόδιο μετά το Brexit για τις περιοδείες στον ΕΟΧ, το οποίο κινδυνεύει να καταστήσει τις ευρωπαϊκές περιοδείες οικονομικά μη βιώσιμες», δήλωσε στο POLITICO η Hanna Madalska-Gayer, επικεφαλής πολιτικής της Ένωσης Βρετανικών Ορχηστρών.

«Το εισόδημα από το εξωτερικό επιτρέπει επίσης στις βρετανικές ορχήστρες να επενδύουν και να αναπτύσσουν έργο εντός και εκτός της πλατφόρμας συναυλιών εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε θα νιώσουμε τον αντίκτυπο και στο εσωτερικό».

Φόβοι του ΠΟΕ

Οι ορχήστρες της Ένωσης Βρετανικών Ορχηστρών πραγματοποίησαν 150 επισκέψεις σε 22 διαφορετικές χώρες του Ευρωπαικού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ το 2019) , με τις διεθνείς περιοδείες να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20 τοις εκατό του κερδισμένου εισοδήματος των ορχηστρών – το 60 τοις εκατό του οποίου προέρχεται μόνο από περιοδείες στην ΕΕ.

Η φορολογική ελάφρυνση του 10 τοις εκατό μπορεί επί του παρόντος να ζητηθεί για παραστάσεις σε χώρες του ΕΟΧ – την ΕΕ, καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Για να πληροί τις προϋποθέσεις, μια ομάδα πρέπει να είναι ένα σύνολο με τουλάχιστον 12 οργανοπαίκτες που εκτελεί ζωντανά χωρίς «ηλεκτρονική ενίσχυση».

Το κόστος της πολιτικής είναι σχετικά μικρό. Οι υπουργοί λένε ότι από το 2016 έχει κοστίσει στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών 75 εκατομμύρια λίρες σε όλες τις απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων παραστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αρχή του «πλέον ευνοούμενου κράτους»

Όμως, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου , οι χώρες δεν μπορούν να παρέχουν ειδική μεταχείριση στο εμπόριο με ένα άλλο κράτος χωρίς να την προσφέρουν σε όλα τα μέλη του ΠΟΕ – η λεγόμενη αρχή του «πλέον ευνοούμενου κράτους». Το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι αυτό σημαίνει ότι η φορολογική ελάφρυνση μπορεί πλέον να ισχύει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδική μεταχείριση μπορεί να δοθεί σε χώρες μόνο ως μέρος μιας επίσημης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου – αλλά η ελάφρυνση δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας του Brexit που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η αλλαγή θα ευθυγραμμίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για την ορχήστρα με παρόμοιες ελαφρύνσεις για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια.

Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη τόσο για τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΠΟΕ, αλλά και ότι είναι σκόπιμο να “επαναπροσδιοριστεί” η φορολογική ελάφρυνση για τις ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Υποστηρίζουμε τους λαμπρούς καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλη την ΕΕ για να υποστηρίξουμε τους μουσικούς μας να περιοδεύουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή