Σε σταδιακή εφαρμογή τίθενται απο το τέλος του μήνα οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι στη Βρετανία συνεπεία του Brexit, το οποίο -πάντως- μετρά ήδη επτά χρόνια, απο την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Η βρετανική κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή νέες  διαδικασίες για τις εταιρείες της Ευρωπαικής ‘Ενωσης, που αποστέλλουν ζωικά και φυτικά προϊόντα στη Βρετανία, από τα τέλη Ιανουαρίου μετά από αρκετές καθυστερήσεις.

Brexit: Το 60% των Βρετανών εξαγωγέων ταλαιπωρούνται στα τελωνεία

Για το λόγο αυτο Οι Ολλανδοί καλλιεργητές λουλουδιών ζήτησαν από την κυβέρνηση του Λονδίνου να καθυστερήσει την εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων (λόγω του Brexit), σε φυτά και τρόφιμα. Ο λόγος έχει να κάνει με την ετοιμότητα και το ενδεχόμενο οι πιθανές καθυστερήσεις στα τελωνεία να οδηγήσουν σε «σημαντικές ζημιές και απώλειες».

Η VGB, η ολλανδική ένωση χονδρεμπόρων ανθοκομικών προϊόντων, έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιώντας την για «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με την ετοιμότητα της βιομηχανίας για τις αλλαγές, λέγοντας ότι θα προκαλέσουν αναστάτωση την «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» και την «Ημέρα της Μητέρας», την περίοδο αιχμής για τον κλάδο.

Η βαριά βιομηχανία

Ακόμα, η ολλανδική ένωση καλλιεργητών δέντρων και βολβών Anthos προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης μετάβασης στις φυσικές επιθεωρήσεις των φυτών.«Φοβόμαστε ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα προκαλέσει ζημιά σε προϊόντα όπως τα μεγάλα ώριμα δέντρα, με ρίζες, όπου η φόρτωση μπορεί να διαρκέσει πέντε έως έξι ώρες από ειδικευμένους ανθρώπους», δήλωσε στους FT ο Hendrik Jan Kloosterboer.

Το 2022, οι Κάτω Χώρες εξήγαγαν στη Βρετανία είδη εγχώριας παραγωγής αξίας περίπου 27,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η εθνική στατιστική υπηρεσία CBS προειδοποίησε ότι το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί μετα την εφαρμογή των νέων συνοριακών ελέγχων στα ζωικά και φυτικά προϊόντα.

Οι συνολικές εξαγωγές  της Ολλανδίας  σε φυτά, βολβούς και λουλούδια έφτασαν σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή