Η διασπορά ψευδών ειδήσεων αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη άμεση απειλή για την παγκόσμια ευημερία και ανάπτυξη σε έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (WEF) μεταξύ 1.500 ειδικών σε όλο τον κόσμο.

Η παραπληροφόρηση μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα των  κυβερνήσεων που θα αναδειχθούν στη μεγαλύτερη εκλογική χρονιά της σύγχρονης ιστορίας, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες.

Νταβός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας

Εκλογές πραγματοποιούνται φέτος σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ινδία και το Μεξικό, χώρες που αντιστοιχούν στο 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδείχθηκαν ιδανική πλατφόρμα για σκιώδεις επιχειρήσεις επηρεασμού της κοινής γνώμη. To φαινόμενο αναγνωρίστηκε ως απειλή για τη δημοκρατία μετά τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Το γεγονός ότι οι τεχνολογίες της ΑΙ μπορούν να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής και διασποράς fake news και προπαγάνδας επιδεινώνει την κατάσταση.

«Κοινωνική αναταραχή»

«Η εκτεταμένη χρήση της παραπληροφόρησης, καθώς και των εργαλείων για τη διασπορά της, μπορεί να υπονομεύσει τη νομιμοποίηση των νεοεκλεγμένων κυβερνήσεων» γράφει η έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται ενόψει της συνάντησης του WEF  στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα.

«Η ταραχή που μπορεί να προκύψει μπορεί να λάβει τη μορφή βίαιων διαδηλώσεων, εγκλημάτων μίσους, εσωτερικών διαμαχών ή τρομοκρατίας» προστίθεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τις Zurich Insurance Group και Marsh McLennan.

Η φετινή συνάντηση του Νταβός πραγματοποιείται σε ένα σύνθετο γεωπολοτικό τοπίο, από τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκραν΄πια μέχρι την κρίση του κόστους ζωής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του WEF Μπόργκε Μπρέντε.

Μετά την παραπληροφόρηση, οι επόμενες σημαντικότερες απειλές για την επόμενη διετία είναι:

  • Ακραία καιρικά φαινόμενα
  • Κοινωνική πόλωση
  • Έλλειψη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
  • Διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις
  • Έλλειψη οικονομικής ευκαιρίας
  • Πληθωρισμός
  • Ακούσια μετανάστευση
  • Οικονομική επιδείνωση
  • Ρύπανση

«Η ασταθής παγκόσμια τάξη που χαρακτηρίζεται από πολωτικά αφηγήματα και η ανασφάλεια, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και η οικονομική αβεβαιότητα προκαλούν την εξάπλωση κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης» σχολίασε η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας θα δούμε να διαμορφώνεται ένας κατακερματισμένος κόσμος, στον οποίο «οι μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις ανταγωνίζονται και επιβάλλουν περιφερειακούς κανόνες και νόρμες».

Μόνο ένας στους τρεις ειδικούς βλέπει αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιων καταστροφών την επόμενη δεκαετία, ενώ τα δύο τρίτα δίνουν χρονικό περιθώριο δεκαετίας.

Σε ορίζοντα δέκα ετών, ως μεγαλύτερη απειλή αναδεικνύονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τις επόμενες τέσσερις θέσεις καταλαμβάνουν περιβαλλοντικές απειλές όπως η απώλεια βιοποικιλότητας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή