Μια μυστική συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ομάδας των Επτά συμμάχων της και μιας μικρής ομάδας χωρών του Παγκόσμιου Νότου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους όρους του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Η άγνωστη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας στις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία, ενώ ακολούθησαν μεγαλύτερες συναντήσεις οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν, με στόχο την αντιμετώπιση των προσπαθειών της Μόσχας να διχάσει και να χαρακτηρίσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ως απρόθυμους να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μυστικότητα της αρχικής συνάντησης στόχευε εν μέρει στο να κάνει τις συμμετέχουσες χώρες να αισθάνονται πιο άνετα με την «συμμαχία». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το μικρότερο σχήμα επέτρεψε μια πιο ελεύθερη, πιο ειλικρινή συζήτηση για τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας και τα σχέδια για την προώθηση αυτής της διαδικασίας, καθώς και τις αρχές για πιθανή εμπλοκή με τη Ρωσία στο μέλλον.

Μπούμερανγκ για τη Δύση η δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Πλήγμα στη «συμμαχία»

Ωστόσο η συμμαχική ώθηση έχει δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες καθώς η εισβολή της Ρωσίας πλησιάζει προς τον τρίτο χρόνο της. Στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζωτική βοήθεια σταμάτησαν στις διαδικασίες έγκρισης στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, ενώ η αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι απέτυχε να φέρει σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα κράτη της ΕΕ δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους να παράσχουν στο Κίεβο περισσότερα όπλα και πυρομαχικά πυροβολικού, τη στιγμή που η Ουκρανία αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα κύματα ρωσικών πυραύλων. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τροφοδότησε επίσης διαφορές με τον Παγκόσμιο Νότο.

Μικρή πρόοδος

Σύμφωνα με τις πηγές που δεν κατονομάζονται, στην τελευταία μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στη G7 συνέχισαν να αντιστέκονται στις εκκλήσεις των χωρών του Παγκόσμιου Νότου να εμπλακούν απευθείας με τη Ρωσία, είπαν.

Ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία συμμετείχαν στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στο Ριάντ, άλλα μεγάλα έθνη του Παγκόσμιου Νότου που είχαν έρθει σε ορισμένες από τις προηγούμενες μεγαλύτερες συνεδριάσεις —ιδίως η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα— δεν έστειλαν τους εκπροσώπους τους.

Το Πεκίνο θεωρείται από πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες ως το κλειδί για να επηρεάσει τη Μόσχα, δεδομένου των στενών δεσμών μεταξύ των δύο. Η Βραζιλία, η οποία προεδρεύει της φετινής Ομάδας των 20, αρκέστηκε να στείλει μια γραπτή δήλωση, είπαν οι πηγές.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στο G-7 επιβεβαίωσαν την άποψή τους ότι μια δίκαιη ειρήνη πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και υποστήριξαν ότι οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχουν αλλάξει και ότι δεν έχει δείξει κάποιο σημάδι για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Οι σύμμαχοι κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και η ΕΕ και οι ΗΠΑ δήλωσαν βέβαιοι ότι τα πακέτα υποστήριξης θα συμφωνηθούν.

Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Τόσο οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας όσο και της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το επόμενο ραντεβού

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν προγραμματίσει άλλη μια συνάντηση της ευρύτερης ομάδας στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και προσκάλεσαν περισσότερες από 100 χώρες. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις στην Κοπεγχάγη, τη Τζέντα και τη Μάλτα.

Το Κίεβο θέλει να διοργανώσει μια σύνοδο ηγετών για το σχέδιο στις αρχές του έτους και να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για να καταρτίσει ένα σχέδιο βασισμένο σε ένα σύνολο συμφωνημένων αρχών ως βάση για οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες με τη Μόσχα.

Ορισμένα κράτη πιστεύουν ότι μια σύνοδος κορυφής σε επίπεδο ηγετών τους επόμενους μήνες είναι πρόωρη, ενώ άλλα επιθυμούν την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στη διαδικασία.

Οι προσπάθειες του Πούτιν

Ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία για εκτενείς συνομιλίες νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό εν μέσω της διεθνούς απομόνωσης που έχει επιφέρει η εισβολή του.

Ένα άτομο κοντά στο Κρεμλίνο υποστήριξε στα τέλη του περασμένου έτους ότι υπήρξαν κάποιες επαφές, διερευνώντας το ενδιαφέρον για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο και η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της υποπτεύονται ότι οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση είναι ένα ανειλικρινές τέχνασμα του Κρεμλίνου για να υπονομεύσει την υποστήριξη προς το Κίεβο και να κερδίσει χρόνο.

Ο Πούτιν έχει εκφράσει την προθυμία του να τερματίσει τη σύγκρουση, αλλά «μόνο με τους όρους μας». Οι όροι του περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη μαζική μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

«Η ειρήνη θα έρθει όταν επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Πούτιν τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση