Σύμφωνα με τη νέα έκθεση Luxury Outlook Report της Sotheby’s International Realty (SIR), φέτος στην αγορά πολυτελών κατοικιών θα κυριαρχήσουν οι αγοραστές που ζητούν βιώσιμα σπίτια.

Βάσει ερευνών από 550 μεσίτες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, «η βιωσιμότητα που εμφανίζεται στις βασικές εκτιμήσεις ως μέρος της διαδικασίας αναζήτησης κατοικίας μοιάζει διαφορετική το 2024», λέει ο επικεφαλής μάρκετινγκ Μπράντλεϊ Νέλσον. «Πρόκειται για συζητήσεις που δεν συνέβαιναν σε καθημερινή βάση το 2020», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ποιες πόλεις εκτινάχθηκαν τα ενοίκια πολυτελών κατοικιών [πίνακας]

Οι αγοραστές πολυτελών κατοικιών δείχνουν ότι τους απασχολούν δύο ζητήματα, σύμφωνα με την έκθεση: αν το σπίτι βρίσκεται σε περιοχή υψηλότερου κινδύνου και αν ένα σπίτι έχει κατασκευαστεί με γνώμονα την περιβαλλοντική συνείδηση, το τελευταίο από τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα θέρμανσης ή γκαράζ με δυνατότητες φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι αγοραστές στη Νότια Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ρωτούν πλέον για τον κίνδυνο πυρκαγιάς ενός σπιτιού ως αυτονόητο ζήτημα, σύμφωνα με την έκθεση. Στο Πουέρτο Ρίκο, που είναι επιρρεπές σε τυφώνες, τα πολυτελή σπίτια διαθέτουν πλέον συχνά ηλιακούς συλλέκτες. Οι αγοραστές «θα πληρώσουν περισσότερα για ένα σπίτι που συνάδει με περιβαλλοντικούς στόχους», αναφέρει η έκθεση.

Μια νέα γενιά αγοραστών «έρχεται στην αγορά όπου [η βιωσιμότητα] είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτούς», λέει ο Νέλσον. Οι πράκτορες του Sotheby’s, συνεχίζει, προβλέπουν ότι «θα συνεχίσετε να βλέπετε τα βιώσιμα ακίνητα να δημιουργούν πριμοδοτήσεις στο μέλλον».

Επισκευές μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Δεν είναι όλα τα πολυτελή ακίνητα ίδια, αναφέρει η έκθεση. Οι αγοραστές σε όλο τον κόσμο, λέει ο Νέλσον, δείχνουν μεγάλη προτίμηση στα ακίνητα με το κλειδί στο χέρι. «Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι ήταν αλλεργικοί στις κατασκευές», λέει. «Ήθελαν να είναι έτοιμοι να μετακομίσουν».

Η άλλη πλευρά είναι ότι τα σπίτια που απαιτούν εργασίες μπορούν να αποτελέσουν «μια τρελή ευκαιρία αξίας», συνεχίζει. Οι αγοραστές που είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε εργασίες, με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να δρέψουν τους καρπούς. Το μόνο που απαιτείται είναι να πειστούν ότι η εργασία αξίζει τον κόπο, και σε αυτό το σημείο, λέει ο Νέλσον, η μεγαλύτερη πρόσφατη καινοτομία θα καταστεί απαραίτητη.

«Τα μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να επηρεάσουν την προοπτική και την ικανότητα των αγοραστών να φανταστούν τι μπορεί να γίνει με ένα ακίνητο», λέει. «Βλέπουμε αυτές τις τεχνολογίες να επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν ταχύτατες υλικές αλλαγές: Πώς θα ήταν αν βάζαμε εκεί ένα τζάκι; Πώς θα ήταν αν αντικαθιστούσαμε όλα τα ντουλάπια; Τι είναι ο ίδιος χώρος σε διαφορετική διαμόρφωση;».

Αργή και σταθερή ανάπτυξη

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η έκθεση της SIR για την πολυτέλεια έρχεται σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά κατοικιών υψηλών προδιαγραφών δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Τα επιτόκια πέφτουν, οι φόβοι για ύφεση έχουν διαλυθεί, και ακόμη και αν η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η κορυφαία κατηγορία έχει παραμείνει ανθεκτική. «Το 2023, κανένα από τα χειρότερα σενάρια δεν επαληθεύτηκε», λέει ο Νέλσον.

Περίπου το 40% των πρακτόρων της SIR που συμμετείχαν στην έρευνα της έκθεσης δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η αγορά θα παραμείνει αμετάβλητη το πρώτο εξάμηνο του 2024- το 28% αναμένει ότι η αγορά θα πέσει, ενώ το ίδιο ποσοστό αναμένει ότι θα ανέβει.

Επιπλέον, οι πράκτορες της SIR ανέφεραν ότι σχεδόν το 60% των πελατών τους υψηλού επιπέδου κατείχαν δύο σπίτια- το 33% κατείχε τρία- μόλις το 5% κατείχε ένα.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που θα προσφέρει ανακούφιση στους πλούσιους αγοραστές και πωλητές κατοικιών, προβλέπει ο Νέλσον. «Πηγαίνοντας προς το 2024, βρισκόμαστε στη μετα-πανδημική αγορά», λέει. «Μιλάμε για ομαλοποίηση της αγοράς», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή