Τα οφέλη από την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία και την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των δικών τους βαθμολογιών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, δρέπουν οι ελληνικές τράπεζες, συνεχίζοντας τις εκδόσεις ομολόγων με μειούμενα επιτόκια.

Η προ λίγων μηνών έξοδος από την κατηγορία των σκουπιδιών, σε συνδυασμό με τον επιτυχημένο μετασχηματισμό των συστημικών ομίλων, μειώνει τον κίνδυνο για τους επενδυτές, που διαβλέπουν στα εγχώρια τραπεζικά assets ευκαιρίες επίτευξης υψηλών αποδόσεων.

Jefferies: Βλέπει περιθώρια ανόδου έως και 40% για τις ελληνικές τράπεζες

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερο και πιο ακριβό χρέος με ευνοϊκότερους όρους, συνθήκη αναγκαία για τη συνέχιση της βελτίωσης των αποτελεσμάτων τους.

Με δεδομένο ότι οι δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας, βάση της απαίτησης MREL θα πρέπει έως και το 2026 να διαμορφωθούν στη ζώνη του 27%, οι τράπεζες σχεδιάζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα με βάση τα νέα δεδομένα.

Κι αυτό διότι η μείωση των τόκων που καταβάλλουν στους ομολογιούχους τους θα υποστηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, συμβάλλοντας στην αναπλήρωση μέρους των αναπόφευκτων από την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής απωλειών στο εισόδημα από τα δάνεια.

Ήδη η επίδραση της αναβάθμισης του αξιόχρεου των τραπεζών και της χώρας είναι εμφανής.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας βρίσκονται πλέον σε παρόμοια επίπεδα με εκείνες ευρωπαϊκών τίτλων με αντίστοιχη πιστοληπτική αξιολόγηση (high yield), ενώ ανάλογη σύγκλιση παρουσιάζουν και τα Tier ΙΙ.

Η επιτυχία της Πειραιώς

Ενδεικτική του θετικού κλίματος στις αγορές για τον ελληνικό κλάδο ήταν η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier ΙΙ) από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η υπερκάλυψη ήταν εντυπωσιακή, με τους θεσμικούς επενδυτές να προσφέρουν περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ που άντλησε τελικά η τράπεζα.

Ως αποτέλεσμα, το κουπόνι της έκδοσης περιορίστηκε στο 7,375% έναντι 7,75% των αρχικών εκτιμήσεων για την τιμολόγησή της.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, με δεδομένο το ύψος των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ σήμερα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ανακατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας, το κόστος θα διαμορφωνόταν σίγουρα πάνω από το 8%.

Η υποχώρηση αυτή οδήγησε την τράπεζα στην απόφαση να προχωρήσει και σε πρόωρη αποπληρωμή αντίστοιχου 10ετούς ομολόγου που είχε διαθέσει τον Ιούνιο του 2019 με κουπόνι 9,75%, με στόχο τη μείωση των εξόδων για τόκους της επόμενης πενταετίας.

Οι επόμενες κινήσεις

Στην έκδοση ομολόγων θα προχωρήσουν και οι λοιποί συστημικοί όμιλοι τους επόμενους μήνες.

Συνολικά τη διετία 2024 – 2025 θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές περί τα 5,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), έχουν συγκεντρώσει με τον τρόπο αυτό περί τα 13 δισ. ευρώ.

Μόνο πέρυσι, το συνολικό ύψος των εκδόσεων προσέγγισε τα 3,5 δισ. ευρώ:

– 900 εκατ. ευρώ με ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης

– 2,57 δισ. ευρώ με ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας

Το μεσοσταθμικό τοκομερίδιο του συνόλου των εκδόσεων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας είναι 5,3% και εκείνο των τίτλων χαμηλής προτεραιότητας 7,5%.

Στόχο των τραπεζικών διοικήσεων αποτελεί η μείωση του παραπάνω κόστους, η οποία θα προέλθει τόσο από την περαιτέρω υποχώρηση του κινδύνου και τη συνεπακόλουθη  ενίσχυση της ζήτησης από το εξωτερικό για εγχώριους τίτλους, όσο και από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Πρόκειται για μία πτυχή της στρατηγικής τους, η οποία θα αποτυπωθεί στα νέα τριετή επιχειρησιακά σχέδια που θα υποβληθούν στον επόπτη τους το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες