Μείωση κατά 1,3% εμφάνισε το παγκόσμιο εμπόριο από την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα στα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο, λόγω της μείωσης του αριθμού των διερχόμενων από την περιοχή πλοίων και των μεταφερόμενων όγκωβν φορτίων.

Σύμφωνα με το γερμανικό ισνστιτούτο IfW Kiel, επί του παρόντος μεταφέρονται περίπου 200.000 εμπορευματοκιβώτια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κάθε μέρα, συγκριτικά με 500.000 ημερησίως τον Νοέμβριο.

Ερυθρά Θάλασσα: Μειωμένος κατά 90% ο αριθμός διερχόμενων containerships

Οι επιθέσεις οδήγησαν σε αναγκαστικές εκτροπές στους πλόες για λόγους ασφάλειας, με τα ταξίδια μεταξύ των ασιατικών κέντρων παραγωγής και των καταναλωτών στην Ευρώπη να διαρκούν έως και 20 ημέρες περισσότερο,είπε ο Τζούλιαν Χιντς, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου εμπορικής πολιτικής του IfW Kiel.

Η καθυστέρηση αντανακλάται και στη μείωση των εμπορικών στοιχείων για τη Γερμανία και την ΕΕ καθώς τα μεταφερόμενα προϊόντα συνεχίζουν να βρίσκονται στη θάλασσα και δεν έχει γίνει εκφόρτωσή τους στα λιμάνια όπως προγραμματιζόταν.

Οι ναυτιλιακοί κολοσσοί

Ναυτιλιακοί κολοσσοί, όπως η Maersk και η Hapag-Lloyd, στέλνουν τα containerships σε μεγαλύτερης διάρκεια και κόστους δοαδρομές, περνώντας από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής.

Οι στηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε σκάφη στην περιοχή του Κόλπου τους τελευταίους μήνες, σε ένδειξη υποστήριξης στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σε επίπεδο περιφερειών, ο δείκτης εμπορίου του IfW Kiel για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 2%, ενώ οι εισαγωγές κατά 3,1%.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση 1,5% στις εξαγωγές και 1% μείωση στις εισαγωγές, αν και η εμπορική δίοδος της Ερυθράς Θάλασσας είναι λιγότερο σημαντική για τη χώρα.

Το εμπόριο της Κίνας εμφάνισε διαφορετική εικόνα, με τις εξαγωγές να αυξάνονται 1,3% και τις εισαγωγές να ενισχύονται κατά 3,1%. Το ινστιτούτο ανέφερε ότι αυτό ίσως οφείλεται στο επικείμενο Κινεζικό Νέο Έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.