Συμβαίνει συχνά: Παραγγέλνετε ένα ρούχο μέσω διαδικτύου, περιμένετε με ανυπομονησία να φτάσει και πέντε λεπτά μετά την άφιξή του αναγκάζεστε να το συσκευάσετε πάλι επειδή δεν σας ταιριάζει… Τα γαλλικά ταχυδρομεία έχουν τη λύση.

Τοποθετούν δοκιμαστήρια για όσους και όσες πραγματοποιούν ηλεκτρονικά τις αγορές τους, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια καταναλωτές και καταναλώτριες.

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Έρχονται χρεώσεις στις επιστροφές προϊόντων

Δοκιμαστικά, σε ένα υποκατάστημα στο Παρίσι, εγκαταστάθηκε ένα δοκιμαστήριο κίτρινου χρώματος σε σχήμα γραμματοκιβωτίου. Στο εσωτερικό του υπάρχει μια καρέκλα, ένας καθρέφτης και ένα ράφι για την τοποθέτηση των πακέτων.

Τα γαλλικά ταχυδρομεία,  La Poste, αναφέρουν ότι η ιδέα προέκυψε αφού είδε πελάτες να παραλαμβάνουν τα πακέτα τους και να τα επιστρέψουν τάχιστα επιθυμώντας να αλλάξουν το προϊόν. Πλέον, δίνουν τη δυνατότητα για επιτόπιες επιστροφές.

Ένα «πείραμα»…

Στη Γαλλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η έκρηξη του ηλεκτρονικό εμπορίου είναι γεγονός. Πελάτες αγοράζουν προϊόντα από το διαδίκτυο (όπως ρούχα και παπούτσια) τα οποία όμως, συχνά επιστρέφονται, γράφει ο βρετανικός Guardian.


Η La Poste αναφέρει ότι το «πείραμα» που έθεσε σε εφαρμογή είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό δοκιμαστήριο. «Η ιδέα είναι να απλοποιήσουμε τη ζωή των πελατών μας» σημειώνει η εταιρεία και εξηγεί πως επιτρέπει στους πελάτες να παραλαμβάνουν και να ελέγχουν τα προϊόντα. Σε περίπτωση που δεν τους ταιριάζουν ή μετάνιωσαν για την αγορά που έκαναν, δίνει τη δυνατότητα άμεσης επιστροφής.

Αντιδρούν ο μικρές επιχειρήσεις

Η Michele Limouzy εμφανίζεται ευχαριστημένη από νέα υπηρεσία γιατί «βοηθά τους ανθρώπους να εξοικονομούν χρόνο». Προσθέτει όμως ότι εξακολουθεί να προτιμά να αγοράζει ρούχα από τα καταστήματα.

Το «πείραμα» των γαλλικών ταχυδρομείων δεν έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Η γαλλική Ένωση Λιανοπωλητών, η οποία ενώνει περίπου 450.000 μικρά καταστήματα, αναφέρει ότι η πρωτοβουλία προκαλεί «βαθιά δυσαρέσκεια μεταξύ των μικρών ανεξάρτητων λιανοπωλητών και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωντάνια των τοπικών οικονομιών, εάν επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή