Σε 140 δισ. στερλίνες ή 178 δισ. δολάρια εκτιμά ότι ανέρχεται το ετήσιο κόστος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, καθώς η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 6% , ενώ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 10% μέχρι το 2035.

Σύμφωνα με το Reuters o Χαν, που είναι στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, το οποίο ψήφισε κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, στήριξε τη δήλωσή του σε έκθεση που ανέθεσε στους οικονομικούς συμβούλους του Cambridge Econometrics, οι οποίοι υπολόγισαν πόσο γρήγορα θα αναπτυσσόταν η οικονομία αν η Βρετανία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Brexit: Ετικέτες προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές

Σύμφωνα με την έρευνα το Brexit αναμένεται να μειώσει την ετήσια οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία κατά 0,4% από τώρα έως το 2035, να μειώσει τα επίπεδα απασχόλησης κατά 3 εκατομμύρια έως το 2035 και να μειώσει τις επενδύσεις κατά ένα τρίτο.

«Είναι πλέον προφανές ότι το Brexit δεν λειτουργεί. Η σκληρή εκδοχή του Brexit στην οποία καταλήξαμε συμπαρασύρει την οικονομία μας προς τα κάτω και ανεβάζει το κόστος ζωής», δήλωσε ο Χαν.

H πολιτική κόντρα για το Brexit

H Βρετανία εισέρχεται σε προεκλογική χρονιά και  Εργατικοί έχουν μεγάλο προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Κίρ Στάρμερ είναι επιφυλακτικός στο να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα ενισχύσει τους δεσμούς με την ΕΕ.

Η εκτίμηση της Cambridge Econometrics για το κόστος του Brexit είναι υψηλότερη από άλλες αντίστοιχες εκθέσεις.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας (NIESR) εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι το Brexit μείωσε το μέγεθος της οικονομίας κατά 2%-3%, ενώ ο αντίκτυπος αναμένεται να αυξηθεί σε 5%-6% έως το 2035.

Ο Τζόναθαν Χάσκελ, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, εκτίμησε πέρυσι ότι το Brexit έχει αρνητική επίπτωση στις επιχειρηματικές επενδύσεις  με αποτέλεσμα την υποχώρηση του  ΑΕΠ  κατά 1,3% μέχρι το τέλος του 2022, ποσό που ισοδυναμεί με 1.000 λίρες ανά νοικοκυριό ετησίως.

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων του Brexit είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, καθώς λίγους μήνες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας ξέσπασε η πανδημία που καθήλωσε τις οικονομίες των χωρών.

Τέλος, η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία έχει εκτοξευθεί, καθώς το νέο σύστημα θεωρήσεων εργασίας οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης προς τη Βρετανία από χώρες εκτός της ΕΕ, αντισταθμίζοντας τη μείωση του αριθμού των μεταναστών από την ΕΕ που προηγουμένως δεν χρειάζονταν βίζα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]