«Ως μη λογικός ή αναλογικός» χαρακτηρίστηκε ο μισθός της επικεφαλής της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών Bet365. Η Denise Coates συγκέντρωσε τα βλέμματα -και τα βέλη- πάνω της, μετά και την ανακοίνωση των εξόδων της εταιρείας για το έτος που έληξε τον Μάρτιο.

Η έμμισθη αμοιβή της άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσό των 281 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κέρδισε επίσης τουλάχιστον το 50% των 127 εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας σε μερίσματα, σύμφωνα με το CNN.

Shell: Δίνει μερίσματα μαμούθ – Μειώνει δαπάνες για πράσινη μετάβαση

Ο βασικός της μισθός είναι αυξημένος κατά περίπου 10 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι, ακόμη και όταν η Bet365 σημείωσε ζημίες προ φόρων ύψους περίπου 77 εκατ. δολαρίων. Οι ανακοινώσεις της εταιρείας αποδίδουν τις ζημίες σε «σημαντική αύξηση του κόστους που συνδέεται με την είσοδο σε νέες αγορές».

Επικρίσεις

Το ύψος του μισθού της Coates – που την καθιστά την υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα στη Βρετανία και μία από τις υψηλότερα αμειβόμενες διευθύνουσες συμβούλους στον κόσμο, σύμφωνα με το BBC – έχει προκαλέσει επικρίσεις, ιδίως υπό το πρίσμα της κρίσης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι άνθρωποι αξίζουν να ανταμείβονται για την καινοτομία και την επιτυχία τους, αλλά υπάρχει το ερώτημα του τι είναι λογικό και αναλογικό», δήλωσε ο Luke Hildyard, εκτελεστικός διευθυντής του High Pay Centre, σε δήλωσή του στο CNN.

«Κανείς δεν γίνεται πολυεκατομμυριούχος απομονωμένος από την ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση, ο πλούτος εξαρτάται από τα χρήματα που βγαίνουν από τις τσέπες των παικτών, τις προσπάθειες χιλιάδων υπαλλήλων, καθώς και από ευρύτερους παράγοντες, όπως οι άνθρωποι που έχουν κάποιο διαθέσιμο εισόδημα, ένα ασφαλές και αξιόπιστο δίκτυο διαδικτύου ή όλες τις υποδομές που απαιτούνται για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων», συμπλήρωσε.

«Τελικά, η ευημερία της Βρετανίας εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται ο πλούτος που παράγει η οικονομία μας. Το να ρίχνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες επιπλέον στις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων κάθε χρόνο δεν είναι ένας καλός τρόπος για να μεγιστοποιήσουμε το βιοτικό επίπεδο και υπερεκτιμά τη συμβολή των υπερπλουσίων».

Η περίπτωση της Coates

Οι τελευταίοι λογαριασμοί της Bet365 δείχνουν ότι η εταιρεία κατέβαλε 127 εκατομμύρια δολάρια (100 εκατομμύρια λίρες) στο Ίδρυμα Denise Coates, το οποίο διανέμει κεφάλαια σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό.

Η οικογένεια Coates εκτιμάται επίσης από τους Sunday Times ότι θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φορολογούμενος του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023, συνεισφέροντας περίπου 585 εκατομμύρια δολάρια (460 εκατομμύρια λίρες).

Σύμφωνα με το Forbes, η Coates εκπαιδεύτηκε αρχικά ως λογίστρια πριν αναλάβει ορισμένα από τα καταστήματα στοιχημάτων της οικογένειάς της και στη συνέχεια τα πουλήσει στην εταιρεία στοιχημάτων Coral.

Παρατηρώντας την επιτυχία των επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, η Coates αγόρασε το domain Bet365.com το 2000 και εγκαινίασε τον ιστότοπο το 2001.

Της ανήκει περίπου το ήμισυ της ιδιωτικής Bet365, μέσω της οοίας διοχετεύονται περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχήματα ετησίως.

Σήμερα, η εταιρεία έχει την έδρα της στην πόλη Stoke-on-Trent, απασχολεί περισσότερους από 7.500 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και προσελκύει περισσότερους από 90 εκατομμύρια πελάτες κάθε χρόνο.

Στην Bet365 Group Limited ανήκει επίσης η ποδοσφαιρική ομάδα Stoke City, η οποία ανήκει στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Πέρυσι, ο σύλλογος εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 15,8 εκατομμυρίων δολαρίων (12,4 εκατομμυρίων λιρών).

Προβλήματα που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια

Η επιτυχία της εταιρείας αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος του Ηνωμένου Βασιλείου για τα τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών, το 44% των ενηλίκων της χώρας συμμετείχε σε μια δραστηριότητα τυχερών παιχνιδιών εντός των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων κατά το έτος έως τον Μάρτιο του 2023.

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι η βρετανική βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών είχε συνολική ακαθάριστη απόδοση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023.

Ωστόσο, ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών είναι αυτός που ξεχωρίζει από την κυβέρνηση για τα προβλήματα που σχετίζονται με τον εθισμό.

Μια ανασκόπηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 σχετικά με τις βλάβες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια διαπίστωσε ότι το 0,5% του ενήλικου πληθυσμού έχει πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια, το 3,8% παίζει σε επίπεδα κινδύνου και το 7% επηρεάζεται αρνητικά από τα τυχερά παιχνίδια άλλων ανθρώπων.

Μια οικονομική ανάλυση στο πλαίσιο της ίδιας ανασκόπησης διαπίστωσε ότι το ετήσιο υπερβάλλον άμεσο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση σε σχέση με τα επιβλαβή τυχερά παιχνίδια ισοδυναμεί με 525,6 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή