Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για αισχροκέρδεια εισπράττονται ή βεβαιώνονται στην εφορία, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα το πρωί στον Σκάι και γνωστοποίησε ότι την προσεχή Δευτέρα θα καταθέσει στην Βουλή τις σχετικές βεβαιώσεις προστίμων της ΔΙΜΕΑ, προκειμένου να ενημερωθούν και οι πολίτες.

Σχετικά με τη δέσμη των τεσσάρων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν χθες ο υπουργός επανέλαβε ότι έχουν στόχο να διορθώσουν τις διαχρονικές στρεβλές πρακτικές εταιρειών που φούσκωναν τις τιμές στα ράφια.

Βρεφικό γάλα: Ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα [πίνακας]

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, οι παρεμβάσεις έρχονται σε συνέχεια μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα «τα αποτελέσματα των οποίων έχουν φανεί» και για το βρεφικό γάλα ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν παραβάσεις από τις 2 πολυεθνικές που ελέγχονται από την ΔΙΜΕΑ θα ανακοινωθούν πρόστιμα τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι το βρεφικό γάλα, στην  περίπτωση που επιλέγεται το γάλα σε σκόνη έναντι του μητρικού θηλασμού, οι γονείς στην Ελλάδα αναγκάζονται να το πληρώνουν πραγματικά «χρυσάφι», με τη χώρα μας να έχει τις πιο υψηλές τιμές στην Ευρώπη.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της συγκριτικής μελέτης που διενήργησε το τμήμα Χαρτογράφησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, το γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή 0-6 μηνών και 6-12 μηνών, το οποίο μάλιστα αποτελεί τη μοναδική τροφή (και πηγή λήψης νερού) για το βρέφος έως τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του και βασική τροφή του από 5 έως 8 μηνών, πωλείται στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία!

Τα τέσσερα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την εφαρμογή τεσσάρων μέτρων, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι:

1.      Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

2.      Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

3.      «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

4.      Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία