Ανοδικά κινείται για μία ακόμα ημέρα η τιμή του χρυσού, καθώς τα ήπια στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τις τιμές παραγωγού ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές σε στόχους ανταρτών Χούθι αύξησαν την όρεξη για… επενδυτικά καταφύγια.

Ο χρυσός χρυσός διατηρείται πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων από τις 13 Δεκεμβρίου, λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ανοίξει τον συντομότερα τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, μειώνοντας έτσι το κόστους δανεισμού. Το πολύτιμο μέταλλο επωφελήθηκε επίσης από τη στρατιωτική δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας Χούθι, η οποία ήρθε μετά από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επενδυτικό καταφύγιο

«Ο χρυσός ανταποκρίθηκε στην αύξηση των εντάσεων, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Δύση παρασύρεται αργά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στη MKS PAMP SA με έδρα τη Γενεύη. «Είναι μια άλλη πρόσθετη υποστήριξη στον χρυσό», υπογράμμισε.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 1,5% στα 2.057,89 δολάρια ανά ουγγιά, επεκτείνοντας την πορεία του πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 2,1% στα 2.060,90 δολάρια

Θεωρούμενος ασφαλές καταφύγιο, ο χρυσός τείνει να κερδίζει σε περιόδους αβεβαιότητας, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια αυξάνουν επίσης την ελκυστικότητα του περιουσιακού στοιχείου.

Στο φυσικό μέτωπο, η ζήτηση χρυσού στους περισσότερους από τους κορυφαίους ασιατικούς κόμβους ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς το Κινεζικό Νέο Έτος που πλησιάζει ενθάρρυνε τους αγοραστές στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Το σποτ ασήμι σημείωσε άνοδο 2,7% στα 23,37 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα κέρδισε σχεδόν 2% στα 932,83 δολάρια και το παλλάδιο ενισχύθηκε 0,8% στα 995,89 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities