Στις χαμηλές …θερμοκρασίες εναποθέτει τις ελπίδες της η αγορά, προκειμένου από την μία να αυξηθεί η ζήτηση για εσπεριδοειδή από τις ευρωπαϊκές χώρες και από την άλλη να ανακάμψουν οι τιμές, στις οποίες παρατηρήθηκε μια επιβράδυνση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
«Το κρύο είναι θετικός παράγοντας, καθώς ενισχύει τη ζήτηση για εσπεριδοειδή, επομένως θα πρέπει να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από την επιβράδυνση που είδαμε», σχολιάζουν οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.
Εξαγωγές: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι
Μάλιστα, προβλέπεται να αυξηθεί ο ανταγωνισμός των ελληνικών εσπεριδοειδών καθώς στην αγορά εισέρχονται τόσο τα τουρκικά μανταρίνια, των οποίων η παραγωγή παρουσίασε αύξηση συγκριτικά με πέρσι, όσο και από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια. «Η Αίγυπτος θα είναι αναμφίβολα μεγάλος ανταγωνιστής στο δεύτερο μέρος της εμπορικής περιόδου, καθώς είχε μια σταθερή παραγωγή, που προσφέρεται σε πολύ χαμηλές τιμές, στις οποίες η χώρα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, έως 12 Ιανουαρίου 2024 οι εξαγωγές πορτοκαλιών ήταν μειωμένες κατά 1,2% φτάνοντας τους 109.017 τόνους έναντι 110.343 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μειωμένες κατά 21,3% ήταν και οι εξαγωγές μανταρινιών, οι οποίες έφτασαν τους 93.855 τόνους έναντι 119.270 τόνων την περίοδο 2022/23.
Υποτονικοί ρυθμοί για τα μήλα
Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες από 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως 12 Ιανουαρίου ανέρχονται σε 19.153 τόνους έναντι 36.767 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Προς Αίγυπτο οι ποσότητες που εξήχθησαν ανέρχονται σε 9.329 τόνους έναντι 24.844 τόνων πέρσι, προς Σαουδική Αραβία 1.288 τόνοι έναντι 1.549 τόνων, προς Ιορδανία 1.173 τόνοι έναντι 2.838 τόνων.
«Αυτή η μειωμένη ροή των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων, οι οποίες το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 12.502 τόνους έναντι 3.274 τόνων πέρσι, εκ των οποίων 7.619 τόνοι ήταν από Βόρεια Μακεδονία δημιουργεί ερωτήματα για την διάθεση τους. Σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής των εισαγομένων μήλων εφιστάται αφενός να αναγράφεται η χώρα καταγωγής τους και να συνοδεύονται από αναλύσεις τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Με θετικό πρόσημο οι εξαγωγές ακτινιδίων
Αυξημένες κατά 10,6% ήταν οι εξαγωγές ακτινιδίων, οι οποίες από 1/9/2023 έως και 12/1/2024 ανήρθαν σε 107.530 τόνους έναντι 97.184 τόνων το αντίστοιχο διάστημα της σεζόν 2022/23.
Οι ποσότητες προς Καναδά έφτασαν τους 4.886 τόνων έναντι 3.639 τόνοι πέρσι, προς ΗΠΑ 9.988 τόνοι έναντι 7.474 τόνων, προς Ισπανία 18.625 τόνοι έναντι 16.200 τόνων και προς Ιταλία 20.308 τόνοι έναντι 13.245 τόνων, συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς).
Επίσης, συνεχίσθηκαν οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, οι οποίες έφτασαν τους 4.732 τόνους, ενώ επαληθεύεται η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας μετά την είσοδο του Ιράν στην Ινδία καταγράφοντας τες σε 2.018 τόνους -εκ των οποίων οι 1.526 τόνοι ήταν από Πέλλα- έναντι 9.364 πέρσι.
Εντύπωση προκαλεί η συνέχιση εισαγωγής ακτινιδίων από το Ιράν, οι οποίες έφτασαν τους 1.148 τόνους, απ’ τους οποίους οι 501 τόνοι κατευθύνθηκαν σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία και στους ΑΣΟ Ημαθίας και Λαρίσης.
Latest News
Σταδιακή αλλά εύθραυστη η επιστροφή στη σταθερότητα των γεωργικών αγορών της ΕΕ
Ποιες είναι οι προοπτικές και οι τάσεις για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ
Πώς θα χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε μηδική και τριφύλλι – Οι αλλαγές
Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης
AGROWN 2024: «Αγροδιατροφικός τομέας: Καλλιεργώντας ένα συμβιωτικό μέλλον»
Συμμετοχή αναπτυξιακών φορέων, εταιρειών και τοπικών συλλόγων με είκοσι δύο περίπτερα στην Έκθεση του AGROWN 2024
Κινητοποίηση αγροτών σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα
«Να σταματήσουμε την επίθεση στις τσέπες μας», λένε οι αγρότες της Θεσσαλίας - Τι ζητούν
Πώς θα μειωθεί το έλλειμμα φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ
Για να καλύψει το έλλειμμά της σε φυτικές πρωτεΐνες, η ΕΕ εισάγει φυτικά προϊόντα
Αποκαλυπτήρια για το νέο φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Βαρύς ο λογαριασμός για τους αγρότες [πίνακας]
«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες αγροτών και κτηνοτρόφων στον ΟΤ, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από επιδοτήσεις
«Τέλος» στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024
Έως τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποσφαλμάτωσης, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ελέγχους και πάταξη αισχροκέρδειας και ελληνοποιήσεων του κρασιού ζητά ο αμπελοοινικός τομέας
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν με τις εισαγωγές κρασιού - Στους 137.870 τόνους αναμένεται η φετινή ελληνική οινοπαραγωγή
Πώς να εφαρμοστούν τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών - Προτάσεις ΕΘΕΑΣ
Προτάσεις για να αξιοποιηθούν καλύτερα και να βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών, κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ
Έσπασε το φράγμα των 10 ευρώ/κιλό το πρώτο συμβόλαιο ελαιολάδου της νέας σεζόν
Πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία η πρώτη ανοιχτή δημοπρασία για την πώληση ελαιόλαδου (αγουρέλαιου) της νέας σεζόν