Zημιές ύψους 1,8 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Citigroup για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς επιβαρύνθηκε από τις χρεώσεις για την αναπλήρωση του κρατικού ταμείου ασφάλισης καταθέσεων και από την σαρωτική εσωτερική αναδιοργάνωση. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας, μετά την ανακοίνωση των χειρότερων οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου τα τελευταία 15 χρόνια.

Επιπλέον η τράπεζα συσσωρεύει κεφάλαια για να καλύψει συναλλαγματικούς κινδύνους στην Αργεντινή και τη Ρωσία.

JPMorgan: Γέμισε το θησαυροφυλάκιο» της– Αστρονομικά κέρδη το 2023 παρά το κακό φίνις

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει ενεργητικού κατέγραψε ζημίες 1,16 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς κατέγραψε δαπάνες 3,8 δισ. δολαρίων σε συνδυασμένες χρεώσεις και αποθεματικά. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι έκτακτες επιβαρύνσεις και έξοδα, τα τριμηνιαία κέρδη μειώθηκαν περισσότερο από 20% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια, αν και ήταν καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα τριμηνιαία έσοδα υποχώρησαν κατά 3% στα 17,4 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της Citi για το σύνολο του έτους μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 9,2 δισ. δολάρια.

Η τράπεζα συνέχισε να αποκομίζει κάποιο όφελος από την απροσδόκητα ανθεκτική αμερικανική οικονομία, αν και λιγότερο από ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα.

Οι πιστωτικές κάρτες της τράπεζας συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων του τμήματος καταναλωτικής τραπεζικής κατά 12%, ενώ οι εταιρικές συναλλαγές συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων του τμήματος ταμειακών υπηρεσιών της Citi, το οποίο διαχειρίζεται μετρητά και διεκπεραιώνει πληρωμές για πολυεθνικές εταιρείες, κατά 6%.

Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής σημείωσε επίσης καλές επιδόσεις, με τις αμοιβές να αυξάνονται περισσότερο από το ένα πέμπτο σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια, το καλύτερο αποτέλεσμα της επιχείρησης εδώ και δύο και πλέον χρόνια.

Ωστόσο, τα έσοδα από τον εταιρικό δανεισμό μειώθηκαν κατά 26%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μείωσαν τη ζήτηση για δανεισμό.

Το Σεπτέμβριο απασχολούσε 240.000 υπαλλήλους, δεύτερη μετά την πολύ πιο κερδοφόρα JPMorgan Chase.

Η ριζική αναδιοργάνωση

Είναι η πρώτη φορά που η Citigroup ξεχωρίζει τα κέρδη για τις πέντε δραστηριότητές της , υπηρεσίες, αγορές, τραπεζικές εργασίες, προσωπική τραπεζική στις ΗΠΑ και πλούτο, οι οποίες προηγουμένως ήταν ενταγμένες σε ευρύτερα τμήματα.

Σύμφωνα με τη νέα δομή, οι επικεφαλής των πέντε μεγάλων επιχειρήσεων της Citi θα αναφέρονται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο. Θα περικόψει επίσης τον περιφερειακό ηγετικό ρόλο εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Η νέα δομή αποτελεί μέρος των προσπαθειών της διευθύνουσας συμβούλου Τζέιν Φρέιζερ να μειώσει τη γραφειοκρατία, να αυξήσει τα κέρδη και να ενισχύσει μια μετοχή που έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις άλλες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Η μετοχή του δανειστή σημείωσε άνοδο 13,7% το 2023.Παρόλα αυτά, οι μετοχές της Citi υποαπέδωσαν τον δείκτη αναφοράς S&P 500 (.SPX), ο οποίος κέρδισε περίπου 24,2%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή