
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες για τη διεύρυνση της πίτας των χρηματοδοτήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση των σχετικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για έργα που θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη χρήση πόρων από τη διαθέσιμη ρευστότητά τους, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δια μέσω του Πράσινου Πυλώνα, καθώς και από τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Τράπεζες: Στην τελική ευθεία οι πρώτοι μετά από 16 χρόνια ισολογισμοί των μερισμάτων
Ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Κώστας Βασιλείου εκτιμά ότι σε βάθος 3ετίας θα υλοποιηθούν στον τομέα της ενέργειας επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 8,3 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι προοπτικές για την χώρα, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, του κλίματος, της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επενδυτικής πλέον βαθμίδας, την έχουν καταστήσει πόλο έλξης για τους επενδυτές».
Όπως εξηγεί, «το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, τα βήματα προόδου στον ενεργειακό κλάδο είναι εμφανή και αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα και η Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο των συζητήσεων για να αποτελέσει μελλοντικά περιφερειακό κόμβο, διοχετεύοντας στην Κεντρική Ευρώπη καθαρή ενέργεια».
Οι επενδύσεις ανά κατηγορία
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, «σήμερα στην Ελλάδα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή εξάρτηση, αλλά και ο περιφερειακός ενεργειακός ανταγωνισμός».
Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται και υλοποιούνται μία σειρά από μεγάλα έργα. Πρόκειται για τα εξής:
1. Έργα ΑΠΕ
H Ελλάδα καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις παγκοσμίως στη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μερίδιό τους στο παραγόμενο ενεργειακό μείγμα της χώρας ξεπέρασε το 48% τον Σεπτέμβριο του 2023. Πληθώρα έργων ΑΠΕ έχουν υλοποιηθεί, ακόμα περισσότερα είναι στο πλάνο, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η έρευνα για την κατασκευή πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων έργων, τα οποία χρηματοδοτεί η Eurobank, είναι τα εξής:
– Η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, ισχύος 550MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας από την εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ
– Έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1GW και προϋπολογισμού περίπου 750 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε συνεργασία με την RWE.
– Συναλλαγή με την Helleniq Energy ύψους μέχρι 750 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για την επίτευξη, μεταξύ άλλων, εγκατεστημένης ισχύος 1GW εντός διετίας.
2. Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας
H ανάπτυξη των ΑΠΕ συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης με ικανοποιητική δυναμικότητα για την καλύτερη αξιοποίηση και απορρόφηση της πλεονάζουσας ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, «η υλοποίηση αυτών των έργων είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα και ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εστιασμένο σε αυτά».
H Eurobank χρηματοδοτεί το κομβικής σημασίας έργο τόσο για τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη, το σταθμό αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό.
Πρόκειται για μία καινοτόμο χρηματοδότηση, που καταδεικνύει, εκτός των άλλων, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν την τεχνογνωσία να σχεδιάζουν και να υλοποιούν σύνθετες και πρωτοποριακές συναλλαγές.
3. Έργα υποδομών δικτύου
H αναβάθμιση των δικτύων και η συνδεσιμότητα αυτών είναι καίριας σημασίας για να μπορούν να υποστηρίξουν όλο το φάσμα της ηλεκτροπαραγωγής.
Η ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο θα οδηγήσουν σε ένα πιο αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα.
Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούνται πολλά έργα αναβάθμισης σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης και αφορούν την ανάπτυξη, την επέκταση και την ανακαίνιση του δικτύου, αλλά και τον εκσυγχρονισμό όλων των σχετικών υποδομών.
4. Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης
Βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό έργο ΑΡΙΑΔΝΗ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, το οποίο που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και χρηματοδοτεί η Eurobank.
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ είναι δανειακά κεφάλαια.
Επίσης, αρκετά έργα διεθνών διασυνδέσεων μελετώνται για να ξεκινήσουν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον και έχουν πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η GREGY (Ελλάδα – Αίγυπτος) και ο αγωγός EastMed.
Μέσω αυτών η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, αποκτώντας τη δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος.
5. Έργα Φυσικού αερίου (μεταβατικό καύσιμο)
Υλοποιούνται έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.
Επίσης, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, είναι μερικά από τα έργα που είναι σε εξέλιξη και θα τεθούν σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον.
Ο κ. Βασιλείου σημειώνει πως «η χρηματοδότηση ύψους 580 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ για την ανάπτυξη μεταξύ άλλων των δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η συγχρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ στη ΔΕΣΦΑ για την υποστήριξη του προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας, καταδεικνύει το γεγονός ότι οι όροι χρηματοδότησης που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικοί και για τους διεθνείς επενδυτές».


Latest News

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ