Στην τελική ευθεία εισέρχεται η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2023 για τις ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων είναι αισιόδοξες ότι θα ανοίξουν το δρόμο της διανομή μερίσματος στους μετόχους τους, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο, τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών ομίλων που θα αποτυπωθούν στις οικονομικές τους καταστάσεις θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Ουρές επενδυτών για ελληνικά τραπεζικά ομόλογα

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η επίδοση αυτή θα είναι αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής ενίσχυσης των καθαρών εσόδων, λόγω της σημαντικής διεύρυνσης του επιτοκιακού περιθωρίου μετά την άνοδο των δεικτών της ΕΚΤ σε ιστορικά υψηλά πέρυσι.

Εκτιμάται ότι το καθαρό εισόδημα από τόκους στις μεγαλύτερες τράπεζες θα διαμορφωθεί αθροιστικά στη ζώνη των 8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 50%.

Θετικά λειτούργησε επίσης η μείωση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης των ισολογισμών τους και την επαναφορά των δεικτών καθυστερήσεων σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.

Οι ανακοινώσεις

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 2023 θα ξεκινήσουν από την Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου από τους υπόλοιπους ομίλους.

Παράλληλα, στις τηλεδιασκέψεις με αναλυτές θα παρουσιαστούν οι εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών τους την επόμενη τριετία, λαμβάνοντας υπόψιν και τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη, η οποία βαίνει προς χαλάρωση.

Ακολούθως, οι διοικήσεις τους θα ξεκινήσουν τον τελικό γύρο επαφών με τον επόπτη του συστήματος, τον SSM, για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους, η οποία θα επικυρωθεί, εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από την Φρανκφούρτη, στις τακτικές γενικές συνελεύσεις το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τα επιχειρήματα

Σε όλους τους συστημικούς ομίλους υπάρχει αισιοδοξία για το πράσινο φως από τον SSM, καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί αισθητά για τον κλάδο, ενώ εμφανίζει μεγάλη βελτίωση των θεμελιωδών του μεγεθών.

Συγκεκριμένα:

  •  Η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα περιορίζει το ρίσκο χώρας, διευκολύνει την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές και τους εξασφαλίζει καλύτερους όρους χρηματοδότησης
  •  Τα κέρδη του 2023 προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από επαναλαμβανόμενες πηγές, σε αντίθεση με το 2022 που στηρίζονταν σε έκτακτες χρηματοοικονομικές πράξεις.
  •  Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βρίσκονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 5%, ενώ πολύ σύντομα, θα κινηθούν προς το 3%, μέσω νέων κινήσεων αποενοποίησης πακέτων κόκκινων δανείων, το κόστος των οποίων μπορεί να χρηματοδοτηθεί με άνεση από τα έσοδά τους
  •  Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν αρκετά πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο με οργανικό τρόπο, μέσω της κερδοφορίας, όσο και με νέες εκδόσεις ομολόγων, που καθίστανται πλέον φθηνότερες. Περιορίζεται με τον τρόπο αυτό το μερίδιο της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαιά τους.
  •  Οι καταθέσεις και το 2023 σημείωσαν άνοδο, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής τους, διατηρώντας τις τράπεζες σε θέση ισχύος ως προς τους δείκτες ρευστότητας, παρά την αποπληρωμή των δανείων της ΕΚΤ .

Τι θα μοιράσουν

Όπως έχουν δηλώσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων, στόχος είναι η διανομή του 10% – 25% των κερδών του 2023 στους μετόχους τους.

Συγκεκριμένα:

  •  Η Eurobank θα επιστρέψει το 25% του καθαρού της αποτελέσματος. Για το λόγο αυτό η τράπεζα διένειμε τον περασμένο μήνα 410 εκατ. ευρώ στο μοναδικό της μέτοχο, την Eurobank Holdings. Από αυτά τα 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δοθούν υπό τη μορφή μερίσματος στους μετόχους της.
  •  Στην Εθνική Τράπεζα στοχεύουν στην διανομή του 25% των κερδών της περυσινής χρήσης. Εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του μερίσματος θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 270 εκατ. ευρώ
  •  Η Alpha Bank στοχεύει στη διανομή του 20% των κερδών της, ήτοι ενός ποσού γύρω από τα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές
  •  Η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει το 10% της κερδοφορίας της. Εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του μερίσματος θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις