Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία θωρακίζεται με εναλλακτικά καύσιμα. Η απόκτηση της εταιρείας «WATT Recycling» _ leader της αγοράς των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY) _ από τον όμιλο «Ηρακλής» αποτελεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά στον τομέα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα και  σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

ΣΕΒ: Υπογραφή κλαδικής σύμβασης στην τσιμεντοβιομηχανία – Τρεις «δόσεις» αυξήσεων

Έως σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία εξασφάλιζε απορριμματογενές καύσιμο (SRF ή RDF) είτε από το εξωτερικό, αλλά και από την «WATT Recycling», με την οποία εξάλλου υπήρχε στενή συνεργασία σε διάφορα επίπεδα. Πέρα από τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας εναλλακτικών καυσίμων, ο όμιλος «Ηρακλής», μέσω της θυγατρικής του «Geocycle»,  συμμετείχε με την κοινοπραξία WATT – Intrakat στη διεκδίκηση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε δύο  διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Σχιστού στον Πειραιά.

Το deal ΗΡΑΚΛΗΣ – WATT Recycling

Ο Όμιλος «Ηρακλής» με την εξαγορά της «WATT Recycling» διαθέτει πλέον δύο υπερσύγχρονα  ΚΔΑΥ στη Φυλή και στο Κορωπί Αττικής, με ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας άνω των 150.000 τόνων αστικών αποβλήτων. Οι μονάδες επιτυγχάνουν ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, καθώς και την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων.

«Ο τομέας της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής του Ομίλου και η εξαγορά της WATT Recycling μια σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τη δυναμική πορεία και τον μετασχηματισμό της εταιρείας», επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «Ηρακλής» κ. Δημήτριος Χανής. Η εταιρεία αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, προωθεί την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στα εργοστάσιά της και σε πρώην λατομεία, με στόχο έως το 2030 το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), ενώ συμμετέχει και σε μονάδες επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Όσο για τη μητρική WATT παραμένει στα χέρια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της WATT κ. Θανάση Κατρή και διατηρεί τον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, όπως τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Θήβα σε κοινοπραξία με την Intrakat, η οποία βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και αναμένεται έως το τέλος του μήνα να τεθεί σε κανονική λειτουργία, τις συμβάσεις στη Φυλή, τη διεκδίκηση διαφόρων έργων κλπ.  Το τίμημα από την πώληση της  «WATT Recycling» εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το πλάνο ανάπτυξης της WATT.

Ολοκληρώνεται η μελέτη για τις μονάδες καύσης

Το …κεφάλαιο της ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών   έχει πλέον   ανοίξει καθώς όλες οι δρομολογούμενες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων περιλαμβάνουν  τη μετατροπή του υπολείμματος σε απορριμματογενές καύσιμο. Εξάλλου, το  Εθνικό  Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) προβλέπει  ενεργειακή αξιοποίηση όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σύμμεικτων σκουπιδιών.

Το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)  έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση με την αγορά, δηλαδή με τις τσιμεντοβιομηχανίες και άλλους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι δήλωσαν τις ποσότητες απορρόφησης δευτερογενών καυσίμων με βάση την υφιστάμενη παραγωγική δομή τους και τις ενδεχόμενες προγραμματισμένες επεκτάσεις της δραστηριότητάς τους. Στα τέλη Φεβρουαρίου μάλιστα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλη Γραφάκο,  θα είναι έτοιμη η σχετική μελέτη ώστε, βάσει των συμπερασμάτων της, να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού.

Δευτερογενή καύσιμα

Από τη μελέτη εκτιμάται ότι θα προκύψει μια σαφής εικόνα της αγοράς  διάθεσης δευτερογενών καυσίμων και υπολειμμάτων σκουπιδιών που   παράγονται στην Ελλάδα, έπειτα από την ανάκτηση υλικών και την ανακύκλωση  ώστε να προσδιοριστεί το ύψος των ποσοτήτων που μπορεί να απορροφήσουν οι παραγωγικές μονάδες της χώρας ως καύσιμα και να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης που τελικά μπορεί να «σηκώσει» η χώρα, βάσει των ποσοτήτων που θα απομείνουν.

Πάντως, με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη παραγωγή αποβλήτων καταγράφεται σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη, όπου συγκεντρώνονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί της χώρας, εκεί αναμένεται ότι  θα χωροθετηθούν και οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.  Σε κάθε περίπτωση,  παράγοντες του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι  θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον   για την κατασκευή των μονάδων από μεγάλους   επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων είτε ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, όπως η ΤΕΡΝΑ, η Ηλέκτωρ, η Μεσόγειος, η Αβαξ, η Ιντρακάτ, η Thalis, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις