Η πραγματικότητα εκθέτει την κυβέρνηση ως προς τα σχέδια που εφαρμόζει εδώ κι ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Market pass, fuel pass, επιδοτήσεις στο ρεύμα, πλαφόν στα κέρδη, «καλάθι νοικοκυριού», «καλάθι Χριστουγέννων», «καλάθι του Άι Βασίλη», «καλάθι του Πάσχα», «καλάθι του νονού», νέο πλαίσιο για τις εκπτώσεις, «μόνιμη μείωση τιμής», πρόστιμα κλπ. έγιναν παρανάλωμα του πυρός που εξαπολύουν επιχειρήσεις…

Ακρίβεια: Πήρε «φωτιά» ο πληθωρισμός – Άλμα στο 3,5% τον Δεκέμβριο [πίνακες]

Σχέδια, αποφάσεις, νόμοι και βαρύγδουπες δηλώσεις από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών δεν καταφέρνουν να ρίξουν τις τιμές, παρά μόνο να εξοργίζουν την κοινή γνώμη και να φτάνουν τα νοικοκυριά σε μεγαλύτερη απόγνωση. Αυτό άλλωστε δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Αλλά και αυτές να μην υπήρχαν, τα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ, τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τις λαϊκές αγορές και τα πολυκαταστήματα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

 Οι αυξήσεις φωτιά

 Ο πίνακας της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάζει τις κυριότερες μεταβολές των τιμών σε 45 προϊόντα και υπηρεσίες το διάστημα του Δεκεμβρίου 2023 – 2022 εκθέτει την κυβέρνηση και αποκαλύπτουν την αδυναμία των μέτρων που ανακοινώνονται και εφαρμόζονται.

Επί της ουσίας τα σχέδια δεν συνιστούν τίποτα άλλο από μία επικοινωνιακή διαχείριση με την ελπίδα να φύγει από τη δημοσιότητα το θέμα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα βασικότερα προϊόντα για τη διαβίωση και την καθημερινότητα των νοικοκυριών έχουν πάρει φωτιά με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο αν εκτοξευτεί στο 3,5% από 3% τον Νοέμβριο.

Το ελαιόλαδο ανατιμήθηκε κατά 58,5%.

Αλλά ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος με πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ παραδέχτηκε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» αποδίδοντας τις αυξήσεις στην κλιματική αλλαγή.

Και ο χορός των αυξήσεων συνεχίζεται: Φρούτα (15%), Λαχανικά (14%), πετρέλαιο θέρμανσης (13,7%), μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (12,6%), φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), ψάρια (8,4%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (7,7%), λοιπά τρόφιμα (7%) αλλά και σειρά υπηρεσιών όπως τα αεροπορικά εισιτήρια και τα εισιτήρια για κινηματογράφο και θέατρο ακρίβυναν τουλάχιστον κατά 10%.

Η λίστα των αυξήσεων είναι μεγάλη… Και η κυβέρνηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό πέραν από τα προαναφερόμενα μέτρα τα οποία δεν είναι αποτελεσματικά αρκούνται σε διαπιστώσεις και λόγια παρηγοριάς: «Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι υπαρκτό…»

 Ο νέος γύρος των μέτρων

 Ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου φανέρωσε επίσης και τη σπουδή της κυβέρνησης να ανακοινώσει νέο γύρο μέτρων.

Ήξεραν για το νέο άλμα στο 3,5% και έσπευσαν πάλι με μέτρα τα οποία αμφισβητούνται ως προς την αποτελεσματικότητα τους να κάνουν επί της ουσίας επικοινωνιακή διαχείριση. Είναι προκλητικό για παράδειγμα να έχει ξεχάσει να επιβάλει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής και πώλησης παιδικών και βρεφικών τροφών, και να σπεύδει εκ των υστέρων στον προσδιορισμό ανώτατου περιθωρίου.

Αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα όπου εφαρμόζονται από την εποχή της πανδημίας τα ανώτατα περιθώρια κέρδους φαίνεται ότι δεν εμποδίζουν βιομηχανίες και εμπόριο να πετυχαίνουν υπερκέρδη. Αυτό τουλάχιστον φανέρωσαν και τα στοιχεία της ICAP CRIF που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Τα κέρδη στην εποχή του υψηλότερου πληθωρισμού 2022 αυξήθηκαν κατά 110% σε σχέση με το 2021.

Οι αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση με το ψαλίδι των εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές και βιομηχανίες προς τα σούπερ μάρκετ στοχεύει στο ξεφούσκωμα των αρχικών τιμών πώλησης των προϊόντων. Δηλαδή αν μία βιομηχανία πουλά το προϊόν προς 7 ευρώ στο σούπερ μάρκετ με την παρέμβαση που ανακοινώθηκε επιδιώκει να την ψαλιδίσει κατά 30% και στη συνέχεια επί της νέας τιμής αυτής να γίνουν οι όποιες παροχές στον καταναλωτή (1+1, 50% περισσότερο προϊόν κ.ο.κ.). Είναι αμφίβολο όμως αν και η νέα «καθαρή» τιμή δεν θα είναι και πάλι φουσκωμένη προκειμένου η βιομηχανία να συνεχίσει να πετυχαίνει υπερκέρδη.

Όπως και να χει τα μέτρα αυτά που παρεμβαίνουν επί της ουσίας στις ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ βιομηχανίας και εμπορίου είναι εύκολο να προσβληθούν και νομικά με την επίκληση της παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας περί ελεύθερου εμπορίου.

 Μισθοί και δομικά μέτρα

Η κυβέρνηση αρκείται σε πυροσβεστικά μέτρα αλλά οι εστίες της ακρίβειας παραμένουν. Έτοιμες ανά πάσα στιγμή να αναζωπυροθούν. Με την παραμικρή για παράδειγμα γεωπολιτική αναστάτωση.

Η αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της οικονομίας και της εγχώριας αγοράς είναι ίσως η λύση όχι για την εξάλειψη της ακρίβειας (πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να γίνει αυτό) αλλά για τον περιορισμό των αυξήσεων και της απληστίας των κερδών. Και ως προς αυτό η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από το να ακούσει έγκυρους οικονομολόγους, την ίδια την αγορά αλλά και να εξετάσει σε βάθος τα κατά καιρούς πορίσματα των ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση νομοθετικών παρεμβάσεων.

Και φυσικά η ενίσχυση των μισθών και η μείωση της φορολογίας (μέσα από την αποτελεσματική και όχι επικοινωνιακή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) θα θωρακίσει το εισόδημα των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro