Η Κίνα πρέπει να εμπλακεί στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε κορυφαίος εκπρόσωπος της Ουκρανίας μετά από διπλωματική συνάντηση υψηλού επιπέδου ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελβετία.

Ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου της Ουκρανίας, Άντριι Γιέρμακ, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται στο τραπέζι η σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να εντείνει τις συναντήσεις και τις επαφές του για μια φόρμουλα ειρήνευσης από τον πόλεμο που τον άλλο μήνα θα κλείσει τρία χρόνια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ θα ηγηθεί αντιπροσωπείας στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. Ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρι Ζελένσκι θα συναντούσε τον Λι, ο Γιέρμακ απάντησε σε συνέντευξη Τύπου «θα δούμε», προσθέτοντας ότι δεν είχε εικόνα για την τελική ατζέντα του Ουκρανού προέδρου.

Ουκρανία: Σενάρια για ρήξη μεταξύ του Ζελένσκι και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

Ο Ζελένσκι πρόκειται να φτάσει στη Βέρνη της Ελβετίας τη Δευτέρα για να συναντήσει την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Βιόλα Αμχερντ.

Ο ομοσπονδιακός σύμβουλος Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος παρευρέθηκε στις συζητήσεις της Κυριακής, δήλωσε σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

«Η Κίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό», είπε ο Κασίς, προσθέτοντας ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία δεν ήταν πρόθυμες να κάνουν παραχωρήσεις.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Κασίς είπε ότι χώρες που είχαν διάλογο με τη Ρωσία, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, συμμετείχαν στις συζητήσεις του Νταβός και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας εξέφρασαν κατηγορηματική υποστήριξη υπέρ του Κιέβου και των ειρηνευτικών σχεδίων του, καλώντας τα κράτη του παγκόσμιου Νότου να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία τη σημασία του σεβασμού του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αρχών του προς το συμφέρον της παγκόσμιας ασφάλειας .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα