Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα έτος με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα που απορρέει από τις γεωπολιτικές διαμάχες, τις στενές συνθήκες χρηματοδότησης και τον ανατρεπτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έρευνα κορυφαίων οικονομολόγων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Economist: Οι δέκα επιχειρηματικές τάσεις του 2024

Η έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, στην οποία συμμετέχουν 60 και πλέον επικεφαλής οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες των επιχειρήσεων, αναφέρει το Reuters.

Περίπου το 56% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα εξασθενήσουν φέτος, με μεγάλη περιφερειακή απόκλιση. Ενώ οι πλειοψηφίες έβλεπαν μέτρια ή ισχυρότερη ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρχε ευρεία συναίνεση ότι η Ευρώπη θα επιτύχει μόνο ασθενή ή πολύ ασθενή ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία και Ειρηνικό ήταν πιο θετικές, με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες να αναμένουν τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη το 2024.

Αντανακλώντας τα σχόλια των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου που υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ζενίθ, ένα ποσοστό 70% των ερωτηθέντων ανέμενε ωστόσο ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί και η τρέχουσα στενότητα στις αγορές εργασίας θα χαλαρώσει.

Διαφορετικές επιπτώσεις της AI

Η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα αφήσει άνισο σημάδι στην παγκόσμια οικονομία: ενώ το 94% ανέμενε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενίσχυε σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά την επόμενη πενταετία, μόλις το 53% προέβλεπε το ίδιο για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Ξεχωριστά, το WEF δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με την ποιότητα «της οικονομικής ανάπτυξης» σε 107 οικονομίες, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμοι ούτε κοινωνικά περιεκτικοί.

«Η αναθέρμανση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων, ωστόσο η ανάπτυξη από μόνη της δεν είναι αρκετή», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το WEF δήλωσε ότι ξεκινά μια εκστρατεία για να καθορίσει μια νέα προσέγγιση της ανάπτυξης και να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να την εξισορροπήσουν με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες προτεραιότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής