Στο υπερπολυτελές θέρετρο του Νταβός της Ελβετίας συγκεντρώνονται ξανά κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί και ηγέτες θεσμών για να συζητήσουν δημόσια τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία και να διερευνήσουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πιθανά σενάρια για ντιλ και για επενδύσεις.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ανοίγει κι επίσημα σήμερα τις πόρτες του και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου με θέμα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης σε μια περίοδο με μεγάλες γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα.

Νταβός WEF: Ένας γάμος, μια χειραψία και το… ελληνικό ορόσημο

Για προσπάθεια να δοθεί από τους παρευρισκομένους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο πολυτελές θέρετρο της Ελβετίας «μια άμεση απάντηση στη διάβρωση της εμπιστοσύνης η οποία είναι εμφανής στις κοινωνίες και μεταξύ των εθνών», έκανε ο γενικός διευθυντής WEF, Μίρεκ Ντούσεκ.

Οι τέσσερις φετινές βασικές ενότητες στο βασικό θέμα («Rebuilding Trust») είναι:

-Η προσπάθειας για επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με συνεχείς συγκρούσεις

-Η δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στη νέα εποχή

-Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία

-Η υιοθέτηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια

Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Πριν την έναρξη του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το WEF δημοσιοποίησε τη δική του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία στην οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης και στα δημόσια πάνελ.

Το WEF έκανε λόγο για την ανάγκη παγκόσμιου διαλόγου ενόψει των αυξανόμενων αυτών προκλήσεων, τις οποίες κατονόμασε ως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται ακόμη το υψηλό κόστος ζωής, οι δημογραφικές αλλαγές σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται πως τα υψηλά επιτόκια εκθέτουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις υπερχρεωμένες χώρες σε προβλήματα χρέους. Ψηλά στην ατζέντα επίσης θα είναι και οι πόλεμοι και οι μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρεται, ο αντίκτυπος για κάθε περιοχή του πλανήτη είναι διαφορετικός αλλά όταν οι κίνδυνοι συνδυάζονται τότε γίνονται ακόμη πιο σοβαροί.

Τα μεγάλα ονόματα που θα παρευρεθούν

Φέτος αναμένεται να παρευρεθούν περισσότερα από 300 κορυφαία δημόσια πρόσωπα από την πολιτική και την οικονομία. Τα μεγάλα ονόματα είναι πολλά και ανάμεσά τους βρίσκονται μεταξύ άλλων, όπως τουλάχιστον είχαν επιβεβαιώσει στο WEF, οι εξής πολιτικοί, εκτός από τον πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κιάνγκ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι. Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Χαν Ντακ Σου. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντρερ Ντε Κρου. Επίσης είχε προγραμματιστεί να παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και άλλοι αμερικανοί πολιτικοί.

Από τους θεσμούς, θα είχε προγραμματιστεί να λάβουν μέρος μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλία Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζέι Μάνγκα και η γενική γραμματέας του Παγκόσμιο Οργανσιμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόνιο Ιουεάλα. Επίσης αναμενόταν να παρευρεθούν περίπου 1.600 επιχειρηματικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και περίπου 800 επικεφαλής μεγάλων εταιρειών. Πολλοί από αυτούς επιδίωκαν να κρατήσουν πιο χαμηλό προφίλ, επιδιώκοντας να κάνουν συζητήσεις για ντιλς και άλλα θέματα στο προσκήνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή