Nέα κορύφωση είχαν σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία με το μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 10.000 αγρότες με τουλάχιστον 5.000 αγροτικά οχήματα.

Η Ένωση Αγροτών Γερμανίας βρίσκεται σε «εβδομάδα δράσης» από την προηγούμενη Δευτέρα, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι εδώ και μία εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.

Γερμανία: Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση της χώρας ωστόσο δεν αλλάζει γραμμή. Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, με αρκετό θάρρος, είναι η αλήθεια, ανέβηκε στην εξέδρας που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, και μπροστά σε χιλιάδες αγρότες που τον αποδοκίμαζαν διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις φόρων, τους διαμήνυσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω επιδοτήσεις.

Το Βερολίνο έχει σχεδόν νεκρώσει τη Δευτέρα από τη διαδήλωση, και κεντρικές λεωφόροι της πόλης πλημύρισαν από διαδηλωτές, τρακτέρ και φορτηγά, καθώς περίπου 10.000 αγρότες έφτασαν στην πρωτεύουσα της Γερμανία, κλείνοντας μια εβδομάδα διαδηλώσεων που έχουν πυροδοτήσει ένα ευρύτερο κύμα οργής ενάντια σε βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του                Ολαφ Σολτς.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερη κρατική βοήθεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε ο Λίντνερ στο πλήθος από την εξέδρα που έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. «Αλλά μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί για να απολαύσετε περισσότερη ελευθερία και σεβασμό για τη δουλειά σας».

Οι διαδηλώσεις έχουν ασκήσει πίεση στον συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, καθώς προσπαθεί να διορθώσει ένα χάος στον προϋπολογισμό και να περιορίσει τις ακροδεξιές ομάδες που κινούνται δραστήρια στο φόντο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τη φορολογική ελάφρυνση στο αγροτικό ντίζελ καθώς προσπάθησε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του 2024 μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον Νοέμβριο που την ανάγκασε να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τις δαπάνες.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών,  η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα διατηρήσει μια φορολογική έκπτωση στα νέα αγροτικά οχήματα και θα επεκτείνει την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου για αρκετά χρόνια.

Όμως, οι αγρότες, με την ενεργή υποστήριξη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης και της ακροδεξιάς, απαντούν ότι αυτό δεν αρκεί.

«Τρέφω σεβασμό για κάθε πολιτικό που είναι έτοιμος να έρθει σε εμάς», είπε ο επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών Γιόακιμ Ρούκβιντ, ο οποίος κάποια στιγμή αναγκάστηκε να πάρει το μικρόφωνο από τον Λίντνερ και να παρακαλέσει το πλήθος να σταματήσει τις αποδοκιμασίες για αρκετή ώρα ώστε να ακουστούν οι δηλώσεις του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή