Γερμανοί αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ τα κέντρα των πόλεων, τους αυτοκινητόδρομους και περιφερειακές οδούς στην αρχή μιας εβδομαδιαίας, πανελλαδικής διαμαρτυρίας κατά των προγραμματισμένων περικοπών στις επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση του Βερολίνου δηλώνει ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

«Ασκούμε το βασικό δικαίωμά μας να ενημερώσουμε την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις ότι η Γερμανία χρειάζεται έναν ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανών Αγροτών, Joachim Rukwied, στο περιοδικό Stern τη Δευτέρα.

Γερμανία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η παροχή υψηλής ποιότητας, εγχώριων τροφίμων», τόνισε ο Rukwied, προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις, που νέκρωσαν τα κέντρα μεγάλων πόλεων, όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Κολωνία και η Βρέμη, θα μπορούσαν να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα.

Μεγάλα κονβόι από αργά κινούμενα τρακτέρ και αποκλεισμοί πλήρους κλίμακας προκάλεσαν «έμφραγμα» στην κυκλοφορία σε όλη τη χώρα πριν από τα ξημερώματα, με τις αρχές στο βόρειο αγροτικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία να ανακοινώνουν ότι όλες οι ράμπες εντός και εκτός των αυτοκινητοδρόμων είχαν αποκλειστεί.

Σε αρκετές περιοχές, πλάι στους αγρότες που κράδαιναν πανό με συνθήματα όπως «Χωρίς αγρότες, κανένα μέλλον» και «Οι πολιτικές σας είναι μια κήρυξη πολέμου κατά των αγροτών», συμμετείχαν και μεταφορείς που διαμαρτύρονταν για την έντονη αύξηση των διοδίων για τα βαρέα φορτηγά οχήματα.

Ο αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, του οποίου η επιστροφή από τις διακοπές την περασμένη εβδομάδα διακόπηκε από αγρότες που προσπάθησαν να εισβάλουν στο φέριμποτ στο οποίο επέβαινε, προειδοποίησε σε ένα βίντεο ότι το δικαίωμα των αγροτών να διαμαρτυρηθούν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν περιθωριακές ομάδες.

«Κυκλοφορούν καλέσματα με φαντασιώσεις πραξικοπήματος, οι εξτρεμιστικές ομάδες σχηματίζονται και τα εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα εμφανίζονται ανοιχτά», είπε ο Χάμπεκ. Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών στη Θουριγγία, προειδοποίησε επίσης για ακροδεξιά διείσδυση.

Στο παρελθόν, εξτρεμιστικές ομάδες προσπάθησαν «συνεχώς και με συνέπεια να διεισδύσουν σε κάθε μορφής νόμιμων κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας», είπε στην εφημερίδα Handelsblatt, αναφέροντας τη μεταναστευτική κρίση του 2015 και την πανδημία Covid-19 ως παραδείγματα.

Στη Δρέσδη, την πρωτεύουσα της Σαξονίας, πρόσωπα από τις τάξεις των Ελεύθερων Σαξόνων, ενός μικρού δεξιού εξτρεμιστικού κόμματος που ιδρύθηκε το 2021, μίλησαν σε συγκέντρωση έξω από την όπερα Semperoper, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο MDR.

Ο Τρίτος Δρόμος, ένα νεοναζιστικό κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του εξτρεμιστικού NPD το 2013, κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν μαζί με τους αγρότες, ενώ εκπρόσωποι του ακροδεξιού Alternative für Deutschland φέρεται να συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Στουτγάρδη.

Εκτός από το AfD, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις πίσω από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση του CDU, και η αριστερή πολιτικός, Σάρα Βάγκενκνεχτ, υποστήριξε τη διαμαρτυρία, παρουσιάζοντάς την ως απόδειξη της βαθιάς δυσαρέσκειας των Γερμανών ψηφοφόρων απέναντι στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Βάγκενκνεχτ, η οποία τη Δευτέρα ίδρυσε επίσημα νέο κόμμα με το όνομα «Η Συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ – Λόγος και Δικαιοσύνη», και όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές, θα μπορούσε να πάρει ψήφους από το AfD, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε «κανένα σχέδιο άλλο από το να βγάλει όλο και περισσότερα χρήματα από τις τσέπες και… έναν καγκελάριο που φαίνεται άφωνος…».

Περισσότερα από 2.000 τρακτέρ καταγράφηκαν σε κάθε ξεχωριστή διαδήλωση που έγινε στα κέντρα των πόλεων, με αγρότες να συγκεντρώνονται στο Βερολίνο από αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά της κυβερνητικής περιφέρειας, – και τόπος όπου υπήρξε ήδη το σκηνικό μιας μεγάλης διαμαρτυρίας τον Δεκέμβριο.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν παρά τη μερική στροφή της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. Μια φορολογική έκπτωση για τα αγροτικά οχήματα θα διατηρηθεί, υποσχέθηκε το Βερολίνο, ενώ μια επιδότηση στο ντίζελ θα καταργηθεί σταδιακά σε τρία χρόνια αντί να καταργηθεί αμέσως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής