Σχεδόν 40.000 χρυσές λίρες πωλήθηκαν το 2023 μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αρκετές «σκοτώνονται» στα ενεχυροδανειστήρια και στη «μαύρη αγορά»

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, στο τέταρτο τρίμηνο 2023, οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 2.336 χρυσές λίρες, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ του χρυσού, ενώ πούλησαν προς την TτΕ 10.046 χρυσές λίρες.

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες επαναπατρίζουν χρυσό – Ποιες χώρες προτιμούν για επενδύσεις

Στο σύνολο του 2023, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τις 10.798 και οι αγορές της TτΕ από ιδιώτες τις 39.435 χρυσές λίρες.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι πωλητές αρχίζουν και μειώνονται χρόνο, ωστόσο υπάρχουν και εκείνου που δεν επιθυμούν να… σκοτώσουν τις  χρυσές λίρες, ποντάροντας σε περαιτέρω άνοδο του πολύτιμου μετάλλου.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει τρία βασικά σενάρια, ένα καλό, ένα κακό κι ένα ουδέτερο «βλέπει» για την παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2024. Ο οργανισμός δίνει τον τόνο για το πώς θα μπορούσαν να κινηθούν οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

Έτσι, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού –ο βασικός φορέας που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολύτιμου μετάλλου – κάνει τις ακόλουθες προβλέψεις σε ειδική έκθεσή του για την αγορά:

  • Ομαλή προσγείωση: Με πιθανότητες να συμβεί από 45% έως 65% αφορά μέτρια ανάπτυξη της οικονομίας και μέτρια επίπεδα κινδύνου και αβεβαιότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές του χρυσού αναμένεται να παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες με τάσεις για άνοδο.
  • Σκληρή προσγείωση: Με πιθανότητες 25% με 55% να συμβεί, αφορά μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη της οικονομίας με πιθανή ακόμη και ύφεση. Αφορά επίσης ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει νέα στροφή προς το χρυσό και να κινηθούν οι τιμές σημαντικά υψηλότερα, πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ των 2.040 δολαρίων η ουγγιά που είναι σήμερα
  • Καθόλου προσγείωση: Με πιθανότητες 5% με 10% να συμβεί αφορά νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης χωρίς άλλες ουσιαστικές μεταβολές. Η ανάκαμψη στην αμερικανική μεταποίηση και η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών είναι δύο πιθανοί οδηγοί ενός τέτοιου σεναρίου, σημειώνεται στην έκθεση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές του χρυσού αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες με τάσεις για πτώση.

Τα επιχειρήματα για αυτό το αποτέλεσμα εστιάζονται στο γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο εντάσεως κεφαλαίου και επομένως λιγότερο ευαίσθητη στα επιτόκια από ό,τι στο παρελθόν, σημειώνεται. Τα νοικοκυριά έχουν επωφεληθεί από την οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Επίσης οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ενισχυθεί ενάντια στο ρεύμα των υψηλότερων επιτοκίων με διπλασιασμό της διάρκειάς τους τα τελευταία 30 χρόνια, όπως εκτιμάται.

Πάνω από 500 ευρώ η χρυσή λίρα

Το φράγμα των 500 ευρώ έσπασε η τιμή της χρυσής λίρας στην Ελλάδα. Οι τιμές του χρυσού ανέρχονται στα 2.051,89 δολάρια η ουγγιά, συμπαρασύροντας μεταξύ άλλων και τις τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας όπως πωλείται και αγοράζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τιμών χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος στις 15 Ιανουαρίου, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας εκτοξεύτηκε στα 508,42 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς της ανήλθε σε 425,75 ευρώ.

Για τις δύο τιμές πρέπει να διευκρινιστεί ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα από τον ιδιώτη στην τιμή των 425,75 ευρώ, ενώ την πουλάει σε ιδιώτη προς 508,42 ευρώ.

Η χρυσή λίρα Αγγλίας είναι χρυσό νόμισμα με σταθερά χαρακτηριστικά: Κάθε αυθεντική Χρυσή Λίρα Αγγλίας διαθέτει διάμετρο 22 – 22,05 χιλιοστών, ενώ το μικτό βάρος του κράματος 22 καρατίων χρυσού κυμαίνεται μεταξύ 7,988805 – 8,00101 γραμμαρίων. Η πραγματική ποσότητα χρυσού που περιέχεται σε κάθε Χρυσή Λίρα Αγγλίας είναι σταθερά 7,3224 γραμμάρια ή 0,235421 ουγγιές.

Εμφανισιακά έχει από τη μια μεριά κάποιο βασιλιά ή βασίλισσα της Αγγλίας, και από την άλλη ένα άλογο και τη χρονολογία έκδοσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία