Σχέδιο για την «εγκατάλειψη» χιλιάδων πελατών στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής , στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναθεώρησης που αποσκοπεί στην ενίσχυση των κερδών και τη μείωση του κόστους κατά 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια), διερευνά η Barclays.

Τα στελέχη της τράπεζας συναντήθηκαν αρκετές φορές φέτος για να επεξεργαστούν την αναδιάρθρωση, με την κωδική ονομασία «Minerva» από τη ρωμαϊκή θεά της σοφίας, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις ενω και ο  διευθύνων σύμβουλος Κ.Σ. Βενκατακρισναν δέχεται πιέσεις να μειώσει την εξάρτηση της Barclays από την επενδυτική τραπεζική και να επιστρέψει περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές, αναφέρει η Wall Street Journal.

Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από την πανδημία COVID-19 και η αποτίμηση της Barclays είναι από τις χαμηλότερες από οποιαδήποτε μεγάλη παγκόσμια τράπεζα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα στελέχη της Barclays εξέτασαν, αλλά τελικά απέφυγαν, αρκετές ριζοσπαστικές επιλογές, με την πιο τολμηρή πρόταση να επικεντρώνεται στην άντληση κεφαλαίων από τον όμιλο για την αγορά μιας επιχείρησης διαχείρισης κεφαλαίων.

Ενα άλλο σχέδιο, προέβλεπε τη δραστική μείωση των στοιχείων ενεργητικού συναλλαγών στην επενδυτική τράπεζα κατά 25%, με την αναδιάταξη του ισολογισμού στις δραστηριότητες καταναλωτικών και πιστωτικών καρτών.

Οι «ασημένιοι» πελάτες

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν σε υψηλό επίπεδο ο Σ.Κ. Βενκατακρισναν πρόκειται να χαράξει μια πιο μετριοπαθή πορεία.Η Barclays ήταν πιθανό να επικεντρωθεί στη διακοπή των δεσμών με τους λιγότερο κερδοφόρους πελάτες της επενδυτικής τραπεζικής, δήλωσαν άτομα που γνωρίουν την κατάσταση.

Αυτό όμως θα μπορούσε να σημαίνει τη λήξη των σχέσεων με περισσότερους από 2.500 πελάτες από τους συνολικά περισσότερους από 10.000, αν και οι άνθρωποι τόνισαν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Άτομο προσκείμενο στην Barclays αμφισβήτησε ότι ο αριθμός ήταν τόσο υψηλός.

Το σύστημα διαχείρισης πελατών της Barclays, γνωστό εσωτερικά ως «Hector», κατατάσσει τους πελάτες, με τους 500 περίπου κορυφαίους να κατατάσσονται σε διαμαντένιες, πλατινένιες και χρυσές ζώνες καθώς είναι αυτοί που παράγουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.

Οι υπόλοιποι, που κατατάσσονται στην κατηγορία «ασημένια», δεν συναλλάσσονται με την Barclays αρκετά συχνά ή σε επαρκή κλίμακα ώστε να της αποφέρουν καλές αποδόσεις.

Η επενδυτική τραπεζική βρίσκεται στο επίκεντρο της αναθεώρησης της εταιρείας, επειδή έχει αυξηθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και κυριαρχεί στο σύνολο του ομίλου, αντιπροσωπεύοντας 219 δισ. στερλίνες (418 δισ. δολάρια) σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (RWA), δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου.

«Στροφή» σε κερδοφόρους τομείς

Οι τράπεζες αναγκάζονται από τις ρυθμιστικές αρχές να διατηρούν ίδια κεφάλαια έναντι των RWAs. Εάν η Barclays μπορέσει να μειώσει τα περιουσιακά της στοιχεία ή να τα αναδιατάξει σε πιο κερδοφόρους τομείς, θα μπορέσει να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων της μέσω μερισμάτων ή επαναγορών.

Εάν γίνει επιθετικά, η περικοπή των λιγότερο κερδοφόρων πελατών της επενδυτικής τραπεζικής θα μπορούσε να απελευθερώσει έως και 20 δισεκατομμύρια λίρες RWAs, με κόστος λιγότερο από το 10% των εσόδων του τμήματος, ανέφεραν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο θέμα. Ωστόσο, το πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην Barclays δήλωσε ότι το τελικό ποσό είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο.

Η επίτευξη των στόχων θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι παγκόσμιοι κεφαλαιακοί κανόνες, γνωστοί ως «Βασιλεία ΙΙΙ» . Τα σχέδια για μια πιο εμπεριστατωμένη αναδιάρθρωση της επιχείρησης συναλλαγών προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στην εκτελεστική επιτροπή της Barclays.

Τα στελέχη εξέτασαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την εμπορία δημοτικών ομολόγων στις ΗΠΑ, η οποία αναλαμβάνει την ανάληψη χρέους για κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, δήλωσαν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία. Ωστόσο, αυτη η επιχείρηση αντιπροσωπεύει σχετικά λίγα RWA και έτσι θα είχε μικρή συνολική επίπτωση.

Περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας

Άλλες επιχειρήσεις με αδύναμη απόδοση τέθηκαν επίσης υπό έλεγχο, αλλά ήταν πιθανό να διατηρηθούν επειδή θεωρήθηκαν κρίσιμες για την κατάσταση της Barclays ως επενδυτικής τράπεζας «πλήρους εξυπηρέτησης», πρόσθεσαν οι άνθρωποι.

Το ένα ήταν η ζημιογόνα λειτουργία μετοχών σε μετρητά, η οποία περιλαμβάνει συναλλαγές μετοχών, πωλήσεις και έρευνα, αλλά και πάλι θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο μια μέτρια μείωση των περιουσιακών στοιχείων.
Μια άλλη ήταν η πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων προϊόντων, η οποία έχει επισημανθεί στην αξιολόγηση ως ασύμφορη και εντατική σε ισολογισμό. Ωστόσο, είναι στενά συνυφασμένη με τη χρηματοδοτική πλευρά της δραστηριότητας τιτλοποίησης της Barclays, η οποία κερδίζει χρήματα.

Γενικότερα, η Barclays σχεδιάζει να περικόψει έως και 2000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον όμιλο καθώς επιδιώκει εξοικονόμηση κόστους 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

Ένα μεγάλο ποσοστό των απωλειών θέσεων εργασίας θα προέλθει στο (Barclays Execution Services) ή BX, τον κεντρικό κόμβο της Barclays που παρέχει υπηρεσίες back office και τεχνολογίας.

Η Barclays θα μπορούσε επίσης να μειώσει το κόστος της εταιρικής της δραστηριότητας, η οποία χορηγεί δάνεια και παρέχει υπηρεσίες σε μεγάλες επιχιερησεις.

Επίσης, υπάρχουν σχέδια για να μειωθει η κεφαλαιακή επιβάρυνση κάνοντας περισσότερες συνθετικές μεταβιβάσεις κινδύνου, είπε ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. Αυτές έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που θέλουν να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή