
Το Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν θα εμφανίζεται αυτόματα στις νέες συσκευές.
Πρόκειται για τη διαδικασία επαναφοράς των κρυπτογραφημένων συνομιλιών από άκρο σε άκρο με PIN στο Messenger.
Πώς αντιμετωπίζεται ο εθισμός στα social media;
Ο λόγος, όπως εξηγεί το Facebook για αυτήν την αλλαγή είναι πως για λόγους ασφάλειας, το ιστορικό συνομιλιών δεν θα εμφανίζεται πλέον αυτόματα στις νέες συσκευές.
Έτσι ο χρήστης όταν πάει σε μια νέα συσκευή, για να του εμφανιστούν οι συνομιλίες του θα πρέπει να εισάγει το PIN του, προκειμένου να φορτωθούν.
Τι αναφέρει η σχετική σελίδα υποστήριξης του Facebook
Αν έχετε αποθηκεύσει τις συνομιλίες σας με την επιλογή «ασφαλούς αποθήκευσης» από το Messenger, μπορείτε να τις επαναφέρετε σε νέα συσκευή χρησιμοποιώντας PIN.
Πρόκειται για το PIN που δημιουργήσατε όταν ενεργοποιήσατε για πρώτη φορά την ασφαλή αποθήκευση.
Επαναφορά συνομιλιών με χρήση PIN
- Ανοίγετε το Messenger
- Εισάγετε το PIN και ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.
Επαναφορά PIN
Αν θέλετε να επαναφέρετε το PIN σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή στην οποία είναι ενεργοποιημένη η ασφαλής αποθήκευση.
- Ανοίξτε το Messenger σε συσκευή με ενεργοποιημένη την ασφαλή αποθήκευση και πατήστε τη φωτογραφία προφίλ σας στη γωνία.
- Πατήστε απόρρητο και ασφάλεια.
- Πατήστε συνομιλίες κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο.
- Πατήστε ασφαλής αποθήκευση.
- Πατήστε επαναφορά PIN.

Η προαναγγελία
Στις 6 Δεκεμβρίου το Messenger είχε επισήμως ανακοινώσει ότι τα προσωπικά μηνύματα και οι κλήσεις στο Messenger και το Facebook θα υπόκεινται από προεπιλογή σε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. «Παίρνουμε την ευθύνη μας να προστατεύσουμε τα μηνύματά σας στα σοβαρά και είμαστε ενθουσιασμένοι που μετά από χρόνια επενδύσεων και δοκιμών είμαστε σε θέση να λανσάρουμε μια πιο ασφαλή και ιδιωτική υπηρεσία», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση.
«Από το 2016 το Messenger παρείχε στους χρήστες την επιλογή να ενεργοποιήσουν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, αλλά τώρα αλλάζουμε τις ιδιωτικές συνομιλίες και τις κλήσεις στο Messenger ώστε να κρυπτογραφούνται από άκρο σε άκρο από προεπιλογή» σημείωνε η Επικεφαλής του Messenger, Loredana Crisan. «Χρειάστηκαν χρόνια για να παραδοθεί γιατί αφιερώσαμε τον χρόνο μας για να το κάνουμε σωστά. Οι μηχανικοί, οι κρυπτογράφοι, οι σχεδιαστές, οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής και οι διαχειριστές προϊόντων μας εργάστηκαν ακούραστα για να ξαναχτίσουν τις λειτουργίες του Messenger από την αρχή», τόνιζε ακόμα. «Έχουμε εισαγάγει νέες λειτουργίες απορρήτου, ασφάλειας και ελέγχου στην πορεία, όπως στοιχεία ελέγχου παράδοσης που επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέγουν ποιος μπορεί να τους στείλει μήνυμα, καθώς και κλείδωμα εφαρμογών, παράλληλα με τις υπάρχουσες λειτουργίες ασφαλείας, όπως αιτήματα αναφοράς, αποκλεισμού και μηνυμάτων. Συνεργαστήκαμε στενά με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, υποστηρικτές και κυβερνήσεις για να εντοπίσουμε τους κινδύνους και να δημιουργήσουμε δικλείδες μετριασμού ώστε να διασφαλίσουμε ότι το απόρρητο και η ασφάλεια πάνε χέρι-χέρι».
Κατά τη Meta, το πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας που παρέχεται από την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο «σημαίνει ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων και των κλήσεων σας με φίλους και συγγενείς προστατεύεται από τη στιγμή που φεύγουν από τη συσκευή σας μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στη συσκευή του δέκτη. Αυτό σημαίνει ότι κανένας, συμπεριλαμβανομένης της Meta, δεν μπορεί να δει τι αποστέλλεται ή λέγεται, εκτός εάν επιλέξετε να μας αναφέρετε ένα μήνυμα».
Γιατί «έφτασε» τώρα η αλλαγή στην Ελλάδα;
Αν και οι αλλαγές ανακοινώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, οι χρήστες στην Ελλάδα τις βιώνουν αυτές τις ημέρες καθώς – όπως εξ αρχής διευκρινοζόταν – «επειδή υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο χρήστες του Messenger, δεν θα λάβουν όλοι αμέσως την ως προεπιλογή κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί η παγκόσμια κυκλοφορία. Όταν οι συνομιλίες σας αναβαθμιστούν, θα σας ζητηθεί να ρυθμίσετε μια μέθοδο ανάκτησης, όπως ένα PIN, ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε τα μηνύματά σας εάν χάσετε, αλλάξετε ή προσθέσετε μια συσκευή.»
Νέες λειτουργίες
Σταδιακά στο Messenger θα ενσωματωθούν και νέες λειτουργίες όπως:
Επεξεργασία μηνύματος
Οι χρήστες θα μπορούν να επεξεργάζονται μηνύματα που μπορεί να έχουν σταλεί βιαστικά ή που απλώς θέλουν να αλλάξουν, για έως και 15 λεπτά μετά την αποστολή τους. Παράλληλα, θα μπορούν να αναφέρουν κατάχρηση των όρων σε ένα επεξεργασμένο μήνυμα: Η Meta θα μπορεί να δει τις προηγούμενες εκδόσεις του επεξεργασμένου μηνύματος.
Μηνύματα που εξαφανίζονται
Τα εξαφανιζόμενα μηνύματα στο Messenger θα διαρκούν για 24 ώρες μετά την αποστολή τους. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, «θα βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι σίγουροι ότι τα μηνύματά τους παραμένουν ασφαλή και δεν θα παραμείνουν για πάντα». Τα εξαφανιζόμενα μηνύματα στο Messenger είναι διαθέσιμα μόνο για κρυπτογραφημένες συνομιλίες από άκρο σε άκρο.
Έλεγχος του «διαβάστηκε»
Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να αποφασίσουν αν θέλουν οι συνομιλητές τους να γνωρίζουν πότε και αν διάβασαν το μήνυμα που τους έστειλαν. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι εκτιμούν το απόρρητό τους και αυτή η δυνατότητα σάς δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεστε λιγότερη πίεση για να ανταποκριθείτε αμέσως», όπως θέτει το ζήτημα η Meta.
Αναβάθμιση σε φωτογραφίες και βίντεο
Παράλληλα η Meta προχώρησε σε αναβάθμιση της ποιότητας των εικόνων και των βίντεο που αποστέλλονται μέσω Messenger, ενώ οι αλλαγές αφορούν και τα φωνητικά μηνύματα: Όπως ανέφερε η εταιρεία στις 6 Δεκεμβρίου, «τώρα μπορείτε να αναπαράγετε φωνητικά μηνύματα σε ταχύτητες 1,5x ή 2x, να συνεχίσετε να ακούτε ένα φωνητικό μήνυμα από το σημείο που σταματήσατε και να συνεχίσετε να ακούτε ένα φωνητικό μήνυμα όταν απομακρυνθείτε από τη συνομιλία ή την εφαρμογή».


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων