
Οι δέκα χιλιάδες περίπου αγρότες και τα χιλιάδες τρακτέρ που πλημμύρησαν ξανά τους κεντρικούς δρόμους στο Βερολίνο προς την Πύλη του Βραδεμβούργου, καταδεικνύουν τις ευρύτερες κινητοποιήσεις που συνεχίζονται στον κλάδο -όχι μόνο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το διαφαινόμενο τέλος σε επιδοτήσεις καυσίμων για γεωργικά μηχανήματα στα πλαίσια μείωσης των δαπανών του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έρχεται να μεγαλώσει τις αντιδράσεις απέναντι και σε άλλα ανεκπλήρωτα αιτήματα που έχει ο κλάδος. Οι αποφάσεις της ΕΕ να πληρώνουν οι αγρότες περισσότερα χρήματα για τη μόλυνση (σε άζωτο κυρίως) που συνεπάγεται η παραγωγή, σε συνδυασμό με απαγορεύσεις σε φυτοφάρμακα για τους ίδιους λόγους και για περιορισμούς στη χρήση νερού λόγω κλιματολογικών συνθηκών, έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από την Ολλανδία μέχρι τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τώρα τη Γερμανία. Οι σχεδιαζόμενες περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις συνεπάγονται μεγάλα κόστη για όλο τον κλάδο.
Λίντνερ σε γερμανούς αγρότες: «Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα»
Στη Γερμανία τώρα οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο κλείνοντας οδούς με χιλιάδες τρακτέρ και προσχωρώντας σε διαδηλώσεις, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας για τη μείωση επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις του κλάδου.
Τα αιτήματα των αγροτών στη Γερμανία
Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα καταργήσει φοροαπαλλαγές για την αγορά νέων γεωργικών μηχανημάτων και ότι θα καταργήσει σταδιακά και όχι άμεσα, έως το 2026, τις επιδοτήσεις στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
Οι αγρότες όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι αποφασίζοντας να συνεχίσουν να προβάλλουν τα αιτήματά τους. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ βρέθηκε στις συγκεντρώσεις για να μιλήσει με αγρότες, με συνδικαλιστές τους να επιδοκιμάζουν την κίνηση αυτή. Το FDP προτείνει μεταξύ άλλων μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών για θέματα που αφορούν αγροτικά θέματα.

Ο υπουργός Γεωργίας Τσεμ Οζντεμίρ, που ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, πρότεινε επιδοτήσεις για βελτίωση συνθηκών εκτροφής ζώων, ενώ στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών έκαναν προτάσεις για αυξήσεις σε ορισμένες τιμές παραγωγών. Τα τρία αυτά κόμματα με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.
Οι κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες
Ήδη από το 2019 στην Ολλανδία έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες σε κλίμακα κι ένταση διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις αγροτών που διαμαρτύρονται για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και ιδιαίτερα περιορισμούς στις εκπομπές αζώτου.
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και στο Βέλγιο για τον ίδιο λόγο, ενώ στην Ισπανία οι αγρότες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί για τη χρήση νερού μετά από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.
Οι αγρότες της Γαλλίας, οι οποίοι κι αυτοί πραγματοποίησαν τις δικές τους κινητοποιήσεις, εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τους συναδέλφους τους στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για τις ίδιες βασικές αιτίες που ανησυχούν τον κλάδο.
Επίσης σε όλες αυτές τις χώρες οι αντιδράσεις των αγροτών δεν αφορούν μόνο φορολογία και παροχές, αλλά έχουν πηγάσει και από την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινή αγροτική πολιτική (CAP) η οποία καθορίζει μεταξύ άλλων ποσοστά επιδοτήσεων που αφορούν όσους εκμεταλλεύονται μεγαλύτερες εκτάσεις.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη έχουν επίσης δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος και για την παροχή υποσχέσεων από κόμματα που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις ή κυβερνητικούς συνασπισμούς, πολλά από τα οποία κινούνται στον ακροδεξιό χώρο.
Τα κέρδη των αγροτών στη Γερμανία
Σύμφωνα με στοιχεία από την ένωση αγροτών της Γερμανίας (DBV) τα οποία επικαλείται η Deutsche Welle, στη χώρα το μέσο κέρδος την περίοδο 2022/2023 για μια μέση αγροτική φάρμα πλήρους λειτουργίας ανήλθε σε 115.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 45% μέσα σε δύο χρόνια καθώς οι αγρότες στη χώρα επωφελήθηκαν από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.
Αφού κάνει λόγο για τις δυσκολίες και τη συνεχή απασχόληση που συνεπάγεται το αγροτικό επάγγελμα, η DVB σημειώνει ότι τα κέρδη αυτά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τους φούρνους ή τα κρεοπωλεία της χώρας. Επίσης σημειώνει ότι στις φάρμες συχνά απασχολούνται μέλη της οικογένειας που δεν λαμβάνουν μισθό. Σε κάθε περίπτωση, τα μέσα κέρδη φαίνονται αρκετά υψηλά σε σύγκριση με το μέσο μισθό στη Γερμανία, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι κρατικές επιχορηγήσεις στα καύσιμα για αγροτικά μηχανήματα οδηγούν σε εξοικονόμηση «αρκετών χιλιάδων ευρώ» ετησίως για τις φάρμες, όπως αναφέρεται.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια