Εντός του 2024 θα υπογραφεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για έναν από τους «καυτούς φακέλους» που έχει παραλάβει και πρέπει να διαχειρισθεί η νέα υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μηχαηλίδου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι – εκ των πραγμάτων – θα πρέπει να περικοπούν μια σειρά από παροχές, κυρίως σε χρήμα που καταβάλλει σήμερα ο φορέας, καθώς θα επιδιωχθεί εξίσωση των υψηλότερων με τις χαμηλότερες παροχές των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Πρεμιέρα σε συντάξεις με χρέη στον ΕΦΚΑ

Στο μικροσκόπιο

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές όπως ασθένειας, μητρότητας, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρίας.

Στόχος η καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του. Έως τώρα έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που οι παροχές δίνονται ανάλογα με τους κανόνες του πρώην ταμείου στο οποίο υπαγόταν ο κάθε ασφαλισμένος. Με το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ουσιαστικά ενοποιήθηκαν οι  κανόνες παροχής επικουρικής σύνταξης. Όμως, οι παροχές σε χρήμα – για παράδειγμα το επίδομα κηδείας – ακόμα δίνονται με τους παλαιούς κανόνες.

Ενιαίες παροχές

Ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e – ΕΦΚΑ, βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσά που καταβάλλονται αναλόγως με το ταμείο στο οποίο ήταν ο ασφαλισμένος πριν την ένταξή του στον ΕΦΚΑ.

Έμφαση θα δοθεί στις παροχές ασθενείας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρία, όπως και στα έξοδα κηδείας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών, και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.

Οι μειώσεις

Μέχρι ώρας έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Αυτές αναμένεται να καταγραφούν από τις ομάδες εργασίας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν μειώσεις, καθώς σήμερα λαμβάνουν πολύ υψηλότερες παροχές.

Ως βάση του νέου κανονισμοί θα ληφθούν οι παροχές του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων να χάσουν μεγάλος μέρος των προνομίων τους. Αντιστοίχως κάποια άλλα ταμεία που έχουν σήμερα χαμηλότερες παροχές αναμένεται να έχουν – τελικώς – όφελος.

Για παράδειγμα, τα έξοδα κηδείας ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε Ταμείο και μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα των 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνουν έως και τα 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας), ανά περίπτωση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting