Απώλειες που ξεπερνούν το 1 δολάριο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, στον δεύτερο μεγαλύτερο χρήστη αργού στον κόσμο, έχασε ελαφρώς τις προσδοκίες, εγείροντας ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση, ενώ η ισχύς του δολαρίου μείωσε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent υποχώρησε κατά 1,23 δολάρια ή 1,57%, στα 77,06 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate των ΗΠΑ (WTI) υποχώρησε κατά 92 σεντς, ή 1,27%, στα 71,48 δολάρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε στοπ στους πωλητές, ανέβασε και τζίρους

Ακόμη και οι συνεχιζόμενες ναυτικές και αεροπορικές συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δεν ήταν αρκετές για να υποστηρίξουν το πετρέλαιο, παρά τις αυξημένες ανησυχίες για τα δεξαμενόπλοια που πρέπει να σταματήσουν ή να αλλάξουν δρομολόγιο, αυξάνοντας το κόστος αποστολής και επιβραδύνοντας τις παραδόσεις.

Η οικονομία της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών και αμφισβητώντας τις προβλέψεις που βλέπουν ότι η κινεζική ζήτηση τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη του πετρελαίου το 2024.

Τα οικονομικά στοιχεία «δεν τερματίζουν τους αντίθετους ανέμους σχετικά με τη ζήτηση αργού πετρελαίου, οι προοπτικές της κινεζικής οικονομίας για το 2024 και το 2025 εξακολουθούν να είναι ζοφερές» εξηγεί στο Reuters η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova.«Η βιομηχανία πετρελαίου υποστήριζε την ιδέα ότι παρά την ανώμαλη ανάκαμψη, η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα ήταν ανθεκτική και πιθανότατα θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2024» καταλήγει.

Ωστόσο, η απόδοση των διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας το 2023 αυξήθηκε κατά 9,3% σε υψηλό ρεκόρ, υποδηλώνοντας αυξημένη ζήτηση, ακόμη και αν υστερούσε στις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών.

Επιπλέον, το δολάριο ΗΠΑ διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλό ενός μηνός μετά τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μείωσαν τις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια από αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

«Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να οδηγήσουν σε ασθενέστερες προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς η οικονομική δραστηριότητα τείνει να μειώνεται σε περιβάλλον υψηλού κόστους χρήματος, αφήνοντας τις τιμές του πετρελαίου ευάλωτες» τονίζει η Sachdeva.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι εντάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα καθώς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν την Τρίτη νέα πλήγματα εναντίον μαχητών Χούθι  στην Υεμένη, μετά από πύραυλο των Χούθι που έπληξε ελληνικό σκάφος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities