Συνέχεια στη διορθωτική πορεία που άρχισε χτες δίνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον χάνει και τη ζώνη των 1.330 μονάδων, αν και οι συναλλαγές ακόμη είναι χαμηλές, προδίδοντας την επιλεκτικότητα αρκετών εντολών κατοχύρωσης κερδών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,85% στις 1.321,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,90% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.205,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,45% στις 1.103,25 μονάδες.

Συνεχίζονται οι εξωτερικές πιέσεις

Οι αγορές διεθνώς, από την αρχή του έτους, βρίσκονται σε μια διαδικασία αναπροσαρμογής των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων, η οποία εντάθηκε καθώς αρκετοί αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών μείωσαν τις προσδοκίες κατά τις δηλώσεις τους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η εγχώρια αγορά ακολούθησε ετεροχρονισμένα την κίνηση αυτή, καθώς μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα του έτους, βρίσκεται το τελευταίο διήμερο σε διορθωτικό κανάλι.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη κατά του πληθωρισμού και οι προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής θα έχει ακόμη πολλά «επεισόδια» κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού κύκλου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η εξάρτηση από τα δεδομένα είναι ισχυρή, αλλά θα είναι και η πηγή της μεταβλητότητας για όλες τις αγορές παγκοσμίως, με την ελληνική να μην εξαιρείται, δεδομένου του ότι κρίσιμοι καταλύτες του επόμενου τριμήνου θα απαιτήσουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων, ειδικά από το εξωτερικό.

Οι αναταράξεις αυτές εγχωρίως ενδεχομένως να ενταθούν καθώς πολλά χαρτοφυλάκια θα σπεύσουν να ενισχύσουν τα ποσοστά ρευστότητας τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν καλύτερα σημεία εισόδου (σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης), ή να έχουν διαθέσιμα για τη συμμετοχή τους στα κρίσιμα γεγονότα που αναμένονται (εισαγωγή Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, placement Πειραιώς κλπ). Όπως επισημαίνουν και αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, μια αγορά χρειάζεται τις διορθωτικές της κινήσεις, ειδικά όταν οι ανοδικές δίνουν ελκυστικά κέρδη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ και Cenergy σημειώνουν απώλειες 2,74% και 2,03% αντίστοιχα, με τις Autohellas, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Aegean, Λάμδα, Quest και Εθνική να σημειώνουν πτώση που ξεπερνά το 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Σαράντης και ΟΠΑΠ, ενώ η Jumbo είναι η μόνη στον FTSE 25 σε θετικά εδάφη, καταγράφοντας μάλιστα κέρδη 1,38%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος στο «και ένα» – Κέρδη από ΟΤΕ, Εθνική και τζίρο από Μυτιληναίο
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Μικρή άνοδος στο «και ένα» για το ΧΑ - Κέρδη από ΟΤΕ, Εθνική και τζίρο από Μυτιληναίο

Οι συναλλαγές στην αγορά παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν, καθώς επέδρασαν οι αργίες τόσο στις ΗΠΑ (Memorial Day) όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Bank Holiday)