Με σημαντικές απώλειες κινούνται και σήμερα οι ευρωαγορές, καθώς τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα σχόλια των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Νταβός, ενισχύουν το σενάριο για καθυστερήσεις στη μείωση των επιτοκίων.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,14%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,43% στις 7.450 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,09% στις 16.390 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,30% στις 7.302 μονάδες.

Το κλίμα

Η διάθεση για αγοραστικές κινήσεις βρίσκεται πολύ χαμηλά στην Ευρώπη, μετά τα σχόλια των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών ότι πιθανόν να καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο διοικητής της Federal Reserve, Christopher Waller δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να έρθουν αργότερα και να εφαρμοστούν πιο αργά από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι αγορές.

Αυτή η δήλωση ήρθε μετά την αντίστοιχη του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joachim Nagel, ο οποίος είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περικοπές καθώς ο πληθωρισμός ήταν ακόμα πολύ υψηλός.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Οι θέσεις αυτές ήρθαν λίγο πριν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες τον Δεκέμβριο, ενώ και ο δείκτης στην Ευρωζώνη είχε αυξηθεί στο 2,9% τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, αντιστρέφοντας έξι μήνες συνεχόμενων μειώσεων.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 4% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Ο δείκτης ήταν αυξημένος από το 3,9% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο και υψηλότερος από όλες τις προβλέψεις, ενώ σηματοδοτεί την πρώτη άνοδο μετά από δέκα μήνες. Εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ο ετήσιος ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 5,1% τον Δεκέμβριο, αμετάβλητος από τον Νοέμβριο.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4%. Η ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίες σημειώνει ότι η σημαντική ανοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή των ετήσιων ρυθμών τόσο του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για αγαθά όσο και του ΔΤΚ, προήλθε από το αλκοόλ και τον καπνό, που αυξήθηκαν κατά 12,8% «αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε υψηλότερους φόρους».

Από την άλλη, οι τιμές εργοστασιακών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν μηνιαία πτώση 0,6% τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 0,1%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τιμές των εισροών παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, ενώ το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2023, το ποσοστό ήταν 2,8%. Παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις, τα επίπεδα τιμών εισροών και εκροών ήταν σχετικά σταθερά από τον Ιούνιο του 2023.

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3,6% το έτος έως το τέταρτο τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) του 2023, ελαφρώς αυξημένες από αύξηση 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές