Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από το ερχόμενο καλοκαίρι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως προκύπτει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων , σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επικαλέστηκε συναίνεση μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης της πολιτικής.

Μιλώντας στο Bloomberg House στο Νταβός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Francine Lacqua της τηλεόρασης του Bloomberg, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται «στον σωστό δρόμο», αναφορικά με  αγώνα τους να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή και ότι είναι ο ρόλος τους τέτοιος, ώστε να πουν τι είναι πιθανό να συμβεί.

«Θα έλεγα ότι είναι επίσης πιθανό», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, διότι λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες που δεν έχουν εδραιωθεί στο επίπεδο όπου θα θέλαμε να τους δούμε».

Νταβός 2024: Πόσο έχει περάσει ο αντίκτυπος των επιτοκίων στις οικονομίες ΗΠΑ και ΕΕ

Οι προβλέψεις

Μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη της λεγόμενης «περιόδου ησυχίας» που προηγείται των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, η πρόεδρος συντάσσεται με πολλούς συναδέλφους της και προσπαθεί να περιορίσει τις προσδοκίες για άμεση χαλάρωση, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε μια πορεία για την τελική μείωση του κόστους δανεισμού.

«Έχετε μιλήσει με ορισμένους από αυτούς, έχουν μιλήσει πρόσφατα και ο καθένας τους έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «Γενικά συμπλέουμε ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνουμε με βάση τα δεδομένα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν τα τοπικά εγχώρια δεδομένα τους, έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία είναι διαφορετικά από τη μία χώρα στην άλλη».

Ενώ η πρόεδρος αναγνώρισε πώς διαμορφώνεται η ομοφωνία, είπε επίσης ότι τα στοιχήματα της αγοράς για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων αποτελούν αντιπερισπασμό.

«Δεν βοηθάει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αν οι προσδοκίες είναι τέτοιες που είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής