Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του αναμενόμενου αντίκτυπου της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed έχει ήδη περάσει στην οικονομία των ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του ΔΝΤ στην οποία αναφέρθηκε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόμπιναθ μιλώντας σε πάνελ του CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε μεγάλη ανθεκτικότητα στην οικονομία παρά τις αυξήσεις επιτοκίων (…) η εκτίμησή μας είναι ότι για τις ΗΠΑ περίπου τα τρία τέταρτα, ή το 75%, της μετάδοσης έχει ήδη περάσει, και το υπόλοιπο θα περάσει φέτος», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι στη ζώνη του ευρώ υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη μετάδοση στην οικονομία, αν και η αύξηση των επιτοκίων ξεκίνησε τέσσερις μήνες αργότερα.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει διατηρήσει ισχυρότερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν ευρέως από τότε που τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο του 2022, αν και αρκετοί αναλυτές στρατηγικής έχουν μιλήσει για πιθανή ύφεση φέτος.

Η στασιμότητα

Η οικονομία της ευρωζώνης, στο μεταξύ, έχει περιέλθει σε στασιμότητα.

«Αυτό που ισχύει παγκοσμίως είναι ότι έχουμε νοικοκυριά και εταιρείες με ισχυρότερους ισολογισμούς. Και έχουμε δει αποτελέσματα, αλλά έχουμε δει επίσης ανθεκτικότητα», είπε η Γκόμπιναθ.

Οι αγορές εργασίας επιβραδύνονται αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ υποστηρίζει το σενάριο ήπιας προσγείωσης. Οι πιθανότητες είναι αρκετά ισχυρές, κατά την ίδια, επειδή ο πληθωρισμός έχει μειωθεί χωρίς να χρειάζεται τόσο μεγάλη απώλεια όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».

Οι καθυστερήσεις

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, σημείωσε στο ίδιο πάνελ ότι υπήρχαν δύο καθυστερήσεις στη μετάδοση των επιπτώσεων από την αύξηση των επιτοκίων: από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις χρηματοοικονομικές συνθήκες και από τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία.

«Σχετικά με την πρώτη καθυστέρηση, νομίζω ότι η μετάδοση έχει ολοκληρωθεί λίγο πολύ», είπε. «Στην Ευρώπη, αυτό που είναι βασικό είναι η μετάδοση μέσω τραπεζών, γιατί όπως γνωρίζετε, το κανάλι της τραπεζικής πίστωσης είναι περίπου τα δύο τρίτα ή τα τρία τέταρτα στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ».

«Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι η δεύτερη καθυστέρηση… εδώ είναι πολύ πιο δύσκολο να αξιολογηθεί και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους τομείς. Αν πάρω ακίνητα για παράδειγμα, νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης έχει ήδη συμβεί επειδή είναι πολύ ευαίσθητο στα επιτόκια. Για άλλους τομείς, θα δούμε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή