Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου είναι ευμετάβλητες και αναμένεται να παραμείνουν έτσι στο άμεσο μέλλον, επισημαίνει η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ενόψει της επίσκεψής της στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην υπουργική Σύνοδο Ενεργειακής Συνδεσιμότητας Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) την Παρασκευή.
Η εσθονή επίτροπος μιλά ακόμη για τον ρόλο του FSRU Αλεξανδρούπολης, τις συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα για να βελτιώσει το εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (NECP), ενώ αναφέρεται και στην επικείμενη πρόταση της Επιτροπής για τους στόχους του 2040.
Πρέπει να ανησυχούμε για νέα ενεργειακή κρίση ή για αυξήσεις τιμών λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα;
Χάρη στα μέτρα που έλαβε η ΕΕ αντιδρώντας γρήγορα στην ενεργειακή κρίση, κυρίως για τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ πιο σταθερή κατάσταση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σταθεροποιηθεί, και παρότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της περιόδου θέρμανσης, οι αποθηκευτικοί χώροι παραμένουν ιστορικά γεμάτοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειώσουμε την επιφυλακή μας. Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ευμετάβλητες και αναμένεται να παραμείνουν έτσι στο άμεσο μέλλον. Στη Μέση Ανατολή η ΕΕ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποφύγει την εξάπλωση μιας περιφερειακής σύγκρουσης. Ωστόσο, αποτελεί μία ακόμη υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουμε περισσότερο στα δικά μας, καθαρότερα και πιο αξιόπιστα ενεργειακά συστήματα.
Αρκεί η παράταση των μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων και ο κανονισμός σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να αντισταθμιστούν τυχόν διαταραχές;
Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποσκοπεί στο να καταστήσει την αγορά ενέργειας της ΕΕ πιο ανθεκτική και τους λογαριασμούς ενέργειας των ευρωπαίων καταναλωτών και εταιρειών πιο ανεξάρτητους από τη βραχυπρόθεσμη τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Στοχεύουμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές μας προστατεύονται καλύτερα, ενώ επιταχύνουμε την ανάπτυξη και την καλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα. Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την προστασία της αγοράς από τη χειραγώγηση και να αυξήσουμε τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του κόστους ενέργειας. Τα έκτακτα μέτρα έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ και εξακολουθούν να είναι πολύτιμα για να μας βοηθήσουν στους επόμενους μήνες.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα πρόταση για τον στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 το 2040. Θα περιλαμβάνει προτάσεις για την πυρηνική ενέργεια;
Η Επιτροπή δεν πρόκειται να προτείνει νέα νομοθεσία. Θα παρουσιάσει ένα όραμα που στηρίζεται στη μοντελοποίηση κλιματικών στόχων για το 2040 και θα προτείνει σημεία δράσης που θα μας οδηγήσουν εκεί. Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι ότι θα χρειαστούμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες να παίξουν πλήρως τον ρόλο τους, ώστε να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους. Περιλαμβάνεται και η πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, η επιλογή του εθνικού ενεργειακού μείγματος είναι πάντα απόφαση κάθε κράτους-μέλους. Σχεδιάζουμε επίσης να παρουσιάσουμε μια στρατηγική βιομηχανικής διαχείρισης του άνθρακα και να ξεκινήσουμε τη βιομηχανική συμμαχία «Small Modular Reactors».
Η ΕΕ ενδέχεται να μην εκπληρώσει τους πράσινους στόχους για το 2030, ενώ τα σχέδια απανθρακοποίησης των κρατών-μελών υπολείπονται των ευρωπαϊκών στόχων.
Πώς θα διασφαλιστεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια;
Μόλις αναθεωρήσαμε προς τα πάνω τους στόχους μας για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 και τώρα βρισκόμαστε με τα κράτη-μέλη στη διαδικασία να καθορίσουμε με σαφήνεια τον τρόπο επίτευξής τους. Τα κράτη-μέλη έχουν στείλει τα προσχέδια των NECP. Μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων μας. Δώσαμε σε κάθε κράτος-μέλος συστάσεις για τον τρόπο αναθεώρησης των σχεδίων, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη στα τελικά σχέδια. Κοινός στόχος είναι το άθροισμα των εθνικών συνεισφορών όπως παρουσιάζονται στα τελικά NECP να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο επίπεδο των συμφωνηθέντων στόχων για το 2030. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τους στόχους μας. Οι Ελληνες έχουν δει τα τελευταία χρόνια τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν τη χώρα σας κάθε καλοκαίρι, καθώς και οι αυξανόμενες πλημμύρες πιο πρόσφατα, είναι κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας στην Ευρώπη ότι είναι η ύστατη στιγμή για να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα και να επενδύσουμε στην πράσινη μετάβαση.
Πώς κρίνετε το σχέδιο της Ελλάδας και ποιες συγκεκριμένες συστάσεις προτείνετε;
Αναμένουμε να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα σχεδιάζει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας, ένας τομέας που καταλαβαίνουμε ότι έχει εθνική προτεραιότητα. Οσον αφορά τις συστάσεις επισημαίνουμε τη σημασία της συνεκτίμησης πιθανών παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων μετριασμού του κλίματος. Θα καλωσορίζαμε επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, καθώς και πληροφορίες για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης και λύσεις για τον μετριασμό τους.
Πολύ σημαντική επένδυση το FSRU Αλεξανδρούπολης
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τον περιφερειακό εφοδιασμό με φυσικό αέριο μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης;
Το FSRU είναι μια σημαντική επένδυση που, μόλις ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να βελτιώσουν την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές LNG, βελτιώνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού. Με τα έργα υποδομής που ανατέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή με την υποστήριξη της ΕΕ και της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της CESEC, όπως οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας και Βουλγαρίας – Σερβίας, το φυσικό αέριο που φτάνει στην Αλεξανδρούπολη θα βοηθήσει πολλές χώρες της περιοχής να διαφοροποιηθούν περαιτέρω από το ρωσικό αέριο.
Ποιο θα είναι το μήνυμά σας στην υπουργική σύνοδο της CESEC;
Η περιοχή CESEC πρέπει να ενισχύσει τις ενέργειές της για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Διάφορες περιοχές εντός των χωρών της CESEC έχουν σημαντικές δυνατότητες εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα ηλιακών συλλεκτών, χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών δυναμικών. Θα συζητήσουμε με τους υπουργούς πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια και να επιταχύνουμε τη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή.
Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής