Η ανάπτυξη των υποδομών που ενισχύουν τη διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην περιοχή μας θα απασχολήσει αύριο και μεθαύριο, την Υπουργική Διάσκεψη των κρατών που συμμετέχουν στη Διασύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central East South East Connectivity – CESEC), η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάπτυξη του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι συναντήσεις των εμπλεκόμενων μερών εν όψει της CESEC, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία. Έτσι, στο περιθώριο της Διάσκεψης θα υπογραφεί MoU για την είσοδο της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στο project του Κάθετου Διαδρόμου, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

To LNG κυρίαρχο στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα – Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2023

O αγωγός

Η νέα υποδομή θα διασυνδέσει τους αγωγούς της περιοχής μας με εκείνους προς τα βόρεια σύνορά μας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο το οποίο θα φτάνει στην Ελλάδα είτε μέσω των αγωγών είτε θα παραδίδεται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας ή της νέας πλωτής μονάδας, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο. Από το ΕΣΜΦΑ, το αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στα ανατολικά στη Μολδαβία και την Ουκρανία και στα δυτικά στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Έτσι η Ελλάδα θα καταστεί κόμβος διαμετακόμισης αερίου.

Σε κάθε περίπτωση πριν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου θα ξεκινήσουν, περίπου σε ένα εξάμηνο, στις χώρες που συμμετέχουν, Δοκιμές Αγοράς (market test) ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και βάσει του επενδυτικού ενδιαφέροντος να αποφασιστεί και η δυναμικότητα των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Στο «κάδρο» και το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Επίσης, στο περιθώριο της CESEC θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με στελέχη της DG Energy προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι για την ομαλή πρόοδο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας «Great Sea Interconnector».

Σε συνέχεια της εντολής που έλαβε από τον ΑΔΜΗΕ η Nexans, ανάδοχος εταιρεία του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, για τη δέσμευση του απαραίτητου slot παραγωγής και μετά την εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 55 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή υπηρεσία CINEA τον Δεκέμβριο του 2023, η κατασκευαστική φάση του μεγάλου ενεργειακού έργου έχει ουσιαστικά εκκινήσει.

Επόμενα κατασκευαστικά ορόσημα για τη διασύνδεση Great Sea Interconnector, είναι η μελέτη βυθού και η έναρξη της κατασκευής του καλωδίου κατά το β’ τρίμηνο του έτους καθώς και η έναρξη πόντισης του καλωδίου εντός του 2026.

Οι ΑΠΕ

Επίσης, τις εργασίες της CESEC θα απασχολήσει η ανάπτυξη των υπολοίπων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και των νέων τεχνολογιών όπως του υδρογόνου, ανανεώσιμων καυσίμων και δέσμευσης άνθρακα.

Στην διάσκεψη θα συμμετέχουν η Επίτροπος Ενέργειας κυρία Κάντρι Σίμσον, καθώς και υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη από την Ιταλία, την Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Σλοβενία, την Αυστρία, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Τις αντιπροσωπείες των χωρών θα υποδεχθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια