Θετικά κινήθηκαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, μετά από μία συνεδρίαση όμως έντονης νευρικότητας, ειδικά για τον FTSE 100, καθώς το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός συνέχισε να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τους καταλύτες του 2024.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανέκτησε τις 1.340 μονάδες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,57%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 7.459 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 16.567 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,13% στις 7.401 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Richemont σημείωσε άλμα 10,2%, παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος πολυτελείας στον κόσμο ανέφερε χαμηλότερες πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας και αυτή με τη σειρά της την επιβράδυνση της ζήτησης.

Η Richemont είπε ότι η συνολική αύξηση των πωλήσεών της επιβραδύνθηκε στο 8% τους τρεις μήνες έως τις 31 Δεκεμβρίου, από την αύξηση 12% τους προηγούμενους έξι μήνες. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25% στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση στην περιοχή καθώς η οικονομία της ρίχνει ρυθμούς.

Από την άλλη, η Watches of Switzerland υποχώρησε περισσότερο από 36% μετά την υποβάθμιση της καθοδήγησής της για το οικονομικό έτος 2024. Η βρετανική εταιρεία λιανικής είπε ότι αντιμετώπισε αστάθεια στο εμπόριο κατά την προ-χριστουγεννιάτικη περίοδο, ενώ ένα προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον επηρέαζε τις δαπάνες πολυτελείας.

Προσαρμογή

Οι αγορές βρέθηκαν και στη διαδικασία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα που υπήρξαν μετά τις τοποθετήσεις αρκετών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Για την ΕΚΤ, οι αγορές χρήματος κλίνουν τώρα προς πέντε μειώσεις το 2024 αντί για τις έξι που τιμολογήθηκαν πλήρως μόλις την περασμένη εβδομάδα. Αναμένουν χαλάρωση 136 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους με πιθανότητα 80%, με την πρώτη μείωση να έρχεται τον Απρίλιο.

Πάντως, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Δεκέμβριο, τα μέλη συμφώνησαν ότι η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι επαρκώς περιοριστική και ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να διατηρηθούν στο τρέχον επίπεδο, δίνοντας στην ΕΚΤ χρόνο να «αξιολογήσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι η «πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μελών» συμφώνησε ότι η ομαλοποίηση του ισολογισμού πρέπει να προχωρήσει «με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό». Ορισμένα μέλη ήταν υπέρ του τερματισμού των πλήρους επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) νωρίτερα από ό,τι είχε προταθεί προηγουμένως.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβραδύνθηκε κατά 1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης μειώθηκε κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και 2,1% στο μπλοκ.

Οι κατασκευές κτιρίων στην Ευρωζώνη υποχώρησαν 1,2% ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε πτώση 2,4%. Μεταξύ των κρατών-μελών με τις χειρότερες επιδόσεις ήταν η Τσεχία, σημειώνοντας μηνιαία μείωση 3,8% στην κατασκευαστική δραστηριότητα, ακολουθούμενη από τη μείωση της Γερμανίας κατά 2,9% και μια διολίσθηση 2,6% στην Ουγγαρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές