Πτώση άνω του 2% σε ετήσια βάση κατέγραψε η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα της Ευρώπης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Βιομηχανική παραγωγή: Βουτιά στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο – «Κόντρα στο ρεύμα» η Ελλάδα

Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίον σημειώθηκε ύφεση στην κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σκανδιναβία, συμβάλλοντας στη μείωση κατά 1% σε μηνιαία βάση στο σύνολο της ΕΕ, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη επιβάρυναν τον κατασκευαστικό τομέα.

Ξεχωριστά, στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας έδειξαν ότι η μείωση του αριθμού έκδοσης οικοδομικών αδειών για κατασκευή διαμερισμάτων επιταχύνθηκε επίσης τον Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 16,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Βουτιά» και στη βιομηχανική παραγωγή

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο «βουτιά» σημείωσε και η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη καθώς υποχώρησε κατά 6,8% σε ετήσια βάση. Στην ΕΕ η μείωση ανήλθε σε 5,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε οριακά κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Σε επίπεδο βιομηχανικών κλάδων, καταγράφεται μείωση κατά 10,3% στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών, κατά 8,0% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 6,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 5,2% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% στην ενέργεια.

Σε επίπεδο ΕΕ, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 8,7% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 8,4% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 5,6% στα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 3,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,0% στην ενέργεια.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-30,4%), στο Βέλγιο (-11,6%) και στη Βουλγαρία (-10,9%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (+14,4%), την Κροατία (+4,8%) και τη Σουηδία (+3,4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή