Βουτιά σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη καθώς υποχώρησε 6,8% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 5,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε οριακά κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Eurostat: Σε χαμηλό τριετίας η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη

Στην πρώτη 4άδα η Ελλάδα

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις οκτώ χώρες μέλη της ΕΕ που κατέγραψαν θετικό πρόσημο, και πιο συγκεκριμένα στην 4η θέση καθώς σημείωσε αύξηση κατά 3,1%, πίσω μόνο από τη Δανία (14,4%), την Κροατία (4,8%) και τη Σουηδία (3,4%).

Ωστόσο σε μηνιαία βάση, η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο ΕΕ με 4,1%.

Ετήσια σύγκριση ανά βιομηχανικό κλάδο και κράτος μέλος

Σε επίπεδο βιομηχανικών κλάδων, καταγράφεται μείωση κατά 10,3% στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών, κατά 8,0% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 6,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 5,2% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% στην ενέργεια.

Σε επίπεδο ΕΕ, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 8,7% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 8,4% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 5,6% στα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 3,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,0% στην ενέργεια.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-30,4%), στο Βέλγιο (-11,6%) και στη Βουλγαρία (-10,9%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (+14,4%), την Κροατία (+4,8%) και τη Σουηδία (+3,4%).

Σε μηνιαία βάση, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις κατα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία