Για νέες επιθέσεις της Ουκρανίας έκανε λόγο η Ρωσία και το ενδιαφέρον είναι ότι η «γεωγραφία» των χτυπημάτων αλλάζει. Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία επιτέθηκε σε αρκετές ρωσικές περιοχές με drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής περιοχής του Λένινγκραντ για πρώτη φορά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν drones πάνω από τις περιοχές της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, με έναν αξιωματούχο να ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία στόχευσε ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου στο Λένινγκραντ, τη βορειοδυτική ρωσική περιοχή όπου βρίσκεται η Αγία Πετρούπολη.

Ρωσία: Πόσο κρατικό πλούτο έχει κάψει η πολεμική μηχανή του Πούτιν

Η λιμενική υποδομή δεν υπέστη ζημιές και δεν τραυματίστηκε κανείς, είπε ο αξιωματούχος.

Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει δημόσια τους ισχυρισμούς. Εάν, ωστόσο, αυτοί είναι ακριβείς, θα είναι η πρώτη φορά που η βόρεια περιοχή του Λένινγκραντ, όπου βρίσκεται η Αγία Πετρούπολη, γίνεται στόχος της Ουκρανίας.

«Η γεωγραφία των χτυπημάτων UAV [μη επανδρωμένου αεροσκάφους] από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζει να επεκτείνεται», σημείωσε ένας Ρώσος αξιωματούχος.

Η Ρωσία δεν θα ηττηθεί, λέει ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει επιθυμία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ότι η Ρωσία δεν θα ηττηθεί σε καμία περίπτωση.

«Η Ουάσιγκτον έχει χαράξει μια πορεία για την αχαλίνωτη επέκταση του αντιρωσικού μπλοκ του ΝΑΤΟ, την επέκταση στον μετασοβιετικό χώρο και προκάλεσε σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, με σχόλια που ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Λαβρόφ είπε ότι λαμβάνει χώρα μια παγκόσμια μετατόπιση από έναν μονοπολικό κόσμο σε έναν πολυπολικό, αλλά ότι η Δύση προσπαθούσε να το αποτρέψει. Οι ΗΠΑ, ισχυρίστηκε, προσπαθούσαν να γίνουν η μόνη κυρίαρχη δύναμη, αλλά η Ρωσία στεκόταν απέναντί τους και υπερασπιζόταν τα συμφέροντά της.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα αυτού.

Η Ρωσία «δεν ανέχτηκε τη χρήση του καθεστώτος του Κιέβου ως εργαλείου για τη δημιουργία άμεσων απειλών για την ασφάλειά της», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι η Ρωσία θα ηττηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ απέρριψε επίσης τις φήμες ότι διεξάγονται απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Δεν μας ενδιαφέρει το Νταβός»

Η Μόσχα δηλώνει ότι το ενδιαφέρον της για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, μετά το «πάγωμα» της συμμετοχής που ακολούθησε την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία το 2022.

«Οι επιχειρήσεις μας δεν συμμετέχουν στο Νταβός εδώ και αρκετά χρόνια. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μας για αυτό το φόρουμ έχει μειωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNBC .

Ρώσοι αξιωματούχοι, οργανισμοί και επιχειρηματίες συνέρρεαν στο Νταβός τα χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελπίζοντας να προσελκύσουν επενδύσεις στη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε τελευταία φορά κεντρική ομιλία στο Νταβός (WEF) το 2021, όταν η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εικονικά , μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο του 2022, σχεδόν 2.000 ρωσικά πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με το Κρεμλίνο ή θεωρούνται ότι υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, έχουν υποστεί κυρώσεις και υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από την ΕΕ και τους άλλους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας.

Μεταξύ του καταλόγου των δημόσιων προσώπων που συμμετέχουν στο WEF του 2024 , δεν υπάρχει κανένα από τη Ρωσία.

Όταν o εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου ρωτήθηκε αν η Μόσχα παρακολούθησε την κεντρική ομιλία που έκανε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ , ο Πεσκόφ απάντησε: «Πάντα παρακολουθούμε στενά τις δηλώσεις από το Κίεβο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα