Ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία πρόκειται να φιλοξενήσει η Ελβετία, καθώς η Βέρνη ανταποκρίθηκε θετικά στο σχετικό αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: Σενάρια για ρήξη μεταξύ του Ζελένσκι και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

Όπως σχολιάζει το Reuters, η ουδέτερη Ελβετία έχει ενεργήσει στο παρελθόν ως διαμεσολαβητής για την επίλυση συγκρούσεων και θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για τον πόλεμο που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου, η Ελβετία συμφώνησε να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για την ειρηνευτική φόρμουλα», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση. «Τώρα βρίσκονται υπό επεξεργασία οι περαιτέρω λεπτομέρειες».

Ποιες χώρες θα προσκληθούν;

Μιλώντας μαζί με την Ελβετή ομόλογό του Βιόλα Άμερντ σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη, ο Ζελένσκι δεν έδωσε εκτενή κατάλογο των χωρών και των εκπροσώπων διεθνών οργανισμών που πρόκειται να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, αλλά άφησε να εννοηθεί ποιοι θα ήθελε να παραβρεθούν.

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις χώρες που σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, οπότε βγάλτε συμπεράσματα για το ποιους θα προσκαλέσουμε», είπε ο Ζελένσκι.

«Θα θέλαμε να είναι παρών ο Παγκόσμιος Νότος. Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας και όλος ο κόσμος είναι υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης», πρόσθεσε.

Ούτε η Ζελένσκι ούτε η Άμχερτ έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το πότε και πού στην Ελβετία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής. Ανέφεραν πάντως ότι οι ομάδες τους θα αρχίσουν να την οργανώνουν τη Σύνοδο από αύριο, Τρίτη.

 

«Θέλουμε την Κίνα»

Ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Ελβετία όπου επρόκειτο να συναντηθεί με άλλους παγκόσμιους ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Μεταξύ των αξιωματούχων που θα μπορούσε να συναντήσει είναι και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

Την Κυριακή το Κίεβο ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας η συμμετοχή του Πεκίνου στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Τη Δευτέρα ο Ζελένσκι επανήλθε, δηλώνοντας ότι η Κίνα, ένας από τους βασικούς συμμάχους της Ρωσίας, παίζει «σημαντικό ρόλο» στον κόσμο και ως εκ τούτου θα ήθελε να συμμετάσχει το Πεκίνο.

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να συμμετάσχει η Κίνα στη φόρμουλα (ειρήνης) μας, καθώς και στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε. «Αλλά δεν εξαρτώνται όλα από τις επιθυμίες μας».

Τι περιλαμβάνει το ειρηνευτικό πλάνο του Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε για πρώτη φορά το ειρηνευτικό του πλαίσιο στη σύνοδο κορυφής των G20 τον Νοέμβριο. Η φόρμουλα που εισηγείται απαιτεί μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την παύση των εχθροπραξιών, καθώς και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των φυλακισμένων.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τη Δευτέρα τις συνομιλίες στο Νταβός σχετικά με τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν θα επιτευχθεί τίποτα επειδή η Ρωσία δεν συμμετέχει σε αυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα