Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να πάει σε εκλογές κάποια στιγμή μέσα στο 2024 και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά μια συντριπτική νίκη των Εργατικών, μετά από δεκατέσσερα χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένονται κατακλυσμιαίες αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Αυτό ανέφερε ο CEO της Barclays Κ.Σ. Βενκατακρισνάν, τονίζοντας παράλληλα πως ο πολιτικός κίνδυνος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «μικρότερος από ότι ποτέ», καθώς η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών στην οικονομική πολιτική είναι «ελάχιστη».

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, τον Απρίλιο του 2020, το κόμμα που υπέστη μια συντριπτική εκλογική ήττα το 2019, μετατράπηκε από εκφραστής της σκληρής αριστεράς σε μια κεντρώα, φιλική προς τις επιχειρήσεις εναλλακτική λύση στους Συντηρητικούς του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Βρετανία: Κλέβουν μέχρι και σοκολάτες από τα σουπερμάρκετ

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του κόμματος της για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό.

Η Ρις είπε στο CNBC την Τετάρτη ότι η έμφαση του κόμματος ήταν να ενισχύσει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, όχι να αυξήσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις ή τους υψηλόμισθους.

«Νομίζω ότι ο πολιτικός κίνδυνος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μικρότερος από ό,τι υπήρξε ποτέ», δήλωσε ο Βενκατακρισνάν στο CNBC από το Νταβός.

«Αυτές οι εκλογές, όποτε και αν έρθουν, δεν θα είναι Μάργκαρετ Θάτσερ εναντίον Τζέιμς Κάλαχαν. Η διαφορά στις οικονομικές πολιτικές μεταξύ των δύο, και προσπαθούν και οι δύο να το πουν, είναι ελάχιστη», είπε, κάνοντας αναφορά σε δύο πρώην Βρετανούς ηγέτες.

Αισιοδοξία

Παρά την τεκμηριωμένη οικονομική επιβράδυνση και τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξακολουθεί να βρίσκεται στο 4%, το αφεντικό της Barclays είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» για τις προοπτικές για τη βρετανική οικονομία, τονίζοντας ότι βρετανός καταναλωτής βρίσκεται σε «πολύ αξιοπρεπή κατάσταση».

«Αυτές οι αποταμιεύσεις έχουν διαβρωθεί. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια αγορά στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και μεγάλο μέρος της προσαρμογής των στεγαστικών δανείων έχει ήδη γίνει, επειδή η μέση διάρκεια είναι περίπου τρία χρόνια σταθερή και είχαμε τρία χρόνια αυξανόμενων επιτοκίων. Οι τιμές της ενέργειας έχουν ηρεμήσει, επομένως τα δύο πράγματα που χτύπησαν τις τσέπες ηρεμούν και θα πω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος για το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Τα επιτόκια

«Νομίζω ότι η ανάπτυξη δεν είναι μεγάλη, αλλά η πάει μια χαρά. Δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά θεσμικά πλεονεκτήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ συμβαίνουν τόσες καινοτομίες, τόσες πολλές τεχνολογίες».

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μετά την ισοπεδωτική πτώση τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικό από ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές ενόψει της απότομης αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο επόμενος γύρος τριμηνιαίων στοιχείων που αναμένεται τον Φεβρουάριο θα δείξει εάν η οικονομία έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή