Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στη Βρετανία αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, όχι όμως τόση όση θα ήθελαν οι επενδυτές οι οποίοι στοιχηματίζουν σε έναν γρήγορο γύρο περικοπών των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές περιμένουν ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 3,8% σε ετήσια βάση, έναντι 3,9% τον Νοέμβριο.

Τα δε στοιχεία για την αγορά εργασίας που αναμένονται μια μέρα νωρίτερα ενδέχεται να δείχνουν επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και μείωση των κενών θέσεων εργασίας.

Εφόσον όντως έτσι έχουν τα πράγματα, σημαίνει ότι η Βρετανία παύει να είναι χώρα της G7 με το χειρότερο πρόβλημα πληθωρισμού και ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για την Τράπεζα της Αγγλίας να στραφεί προς τη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να στηρίξει μια στάσιμη οικονομία.

Επιφυλάξεις

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BOE υπό τον Andrew Bailey προειδοποιούν ότι έχουν δρόμο μπροστά τους για να χαλιναγωγήσουν μια σπείρα μισθών-τιμών.

«Είχαμε αυτήν τη στιγμή ευφορίας με τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο», δήλωσε στο Blommberg ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Οι αριθμοί αυτόν τον μήνα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση οδηγώντας μας σε μια σταδιακή μείωση – επιτρέποντας ενδεχομένως στην Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια λίγο νωρίτερα – αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο οι αγορές συνυπολογίζουν αυτήν τη στιγμή».

Οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. Ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ήταν σχεδόν σίγουρη ότι θα γίνουν 6 περικοπές φέτος, πλέον ποντάρουν σε 5 και δίνουν πιθανότητα 30% για μια έκτη μείωση.

«Ο αποπληθωρισμός είναι πιθανό να συμβεί γρηγορότερα από ό,τι πιστεύαμε πριν από μερικούς μήνες, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αργός από ό,τι αλλού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών», δήλωσε η Agne Stengeryte, στρατηγός της Bank of America Merrill Lynch. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά τρίμηνο θα έρθει τον Αύγουστο, πέντε μήνες μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και δύο μήνες μετά την αναμενόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αγορά εργασίας

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που θα ανακοινωθούν την Τρίτη αναμένεται να δείξουν σημάδια ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει, γεγονός που θα μειώσει ορισμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις που η BOE παρακολουθεί με ανησυχία. Η μέση αύξηση των μισθών, εξαιρουμένων των μπόνους, πιθανώς επιβραδύνθηκε στο 6,6% τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο από 7,3% προηγουμένως.

Υπάρχει μια πιθανότητα ανοδικής έκπληξης στα μεγέθη των μισθών, τα οποία έχουν αποδειχθεί πιο επίμονα από ό,τι περίμενε η BOE.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη όσον αφορά τον πληθωρισμό που μειώνεται και ο πληθωρισμός μας τον Νοέμβριο ήταν ακόμα πιο κοντά στο 4% παρά στο 3% όπως ήταν σε αυτές τις άλλες χώρες», δήλωσε η Tera Allas, διευθύντρια έρευνας και οικονομικά στο McKinsey στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Περιμένω ότι ο πληθωρισμός μας θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά δεν περιμένω ότι η ταχεία τροχιά θα συνεχιστεί άλλο, θα είναι περισσότερο μια ήπια μείωση».

Λιανικές πωλήσεις

Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων που αναμένονται την Παρασκευή ενδέχεται να δείχνουν πτώση των όγκων για τον Δεκέμβριο μετά από μια ασυνήθιστα ισχυρή ώθηση τον Νοέμβριο.

Η British Retail Consortium (Βρετανική Συνομοσπονδία Λιανεμπορίου) ανέφερε είπε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 1,7% κατά την κρίσιμη περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών, καθώς οι καταναλωτές απέφευγαν τις μεγάλες αγορές όπως έπιπλα ή οικιακά σκεύη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή