Όταν η ελίτ είναι σε κατάθλιψη, αγοράστε. Όταν είναι θετικοί, πουλήστε. Όταν εστιάζουν στην κρυπτογράφηση, όπως το 2021, βγείτε εκτός. Φέτος ήταν αδύνατο να κινηθείς στο χιονισμένο θέρετρο του Νταβός χωρίς να σου… σπρώξουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό σημαίνει ότι ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολικός; Αναρωτιέται άρθρο της Wall Street Journal και συμπεραίνει πως οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη άνθισε πέρυσι μετά την εμφάνιση του ChatGPT, οπότε η κατάσταση στο Νταβός φέτος εμφανίζεται σχετικά αργοπορημένη. Οι επενδυτές που σκέφτονται να αγοράσουν τώρα έχασαν επίσης μερικά εκπληκτικά κέρδη, καθώς οι μετοχές εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης εκτινάχθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, και ορισμένες από τις μεγαλύτερες συνέχισαν να ανεβαίνουν, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Οι επενδυτές και η αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου της τεχνολογίας

Για να κάνουμε μια σωστή αξιολόγηση, σημειώνει η Wall Street Journal, πρέπει να λάβουμε υπόψη τόσο την πραγματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης όσο και το τι έχει ήδη τιμολογηθεί.

«Είναι πραγματικό αυτό που συμβαίνει στην Τεχνητή Νοημοσύνη αυτή τη στιγμή», δήλωσε στη WSJ ο Νικολάι Τάνγκεν, επικεφαλής του κρατικού ταμείου πλούτου της Νορβηγίας ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Μιλάτε με τον Σαμ Άλτμαν και βλέπετε τι συμβαίνει στην επιχείρησή του, και μιλάτε με τη Microsoft, και έτσι συμβαίνει όντως». Αλλά παρ’ όλα αυτά, έχει πουλήσει την υπέρβαρη θέση του ταμείου στη Microsoft και τις υπόλοιπες μετοχές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Το πεδίο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στο Νταβός είναι ισχυρό, αλλά οι εταιρείες είναι όλο και πιο ενθουσιασμένες με τις προοπτικές αύξησης της παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις τους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Ρόμπερτ Γκολντστάιν, είναι ένας από τους πιο αισιόδοξους. Είπε ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα -η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT- θα έχουν μια πρωτοφανώς γρήγορη απόδοση της επένδυσης.

«Πιστεύω ότι το επόμενο έτος, το 2024, θα είναι το έτος κατά το οποίο θα αρχίσετε να έχετε απόδοση των επενδύσεων με πολύ απτό τρόπο από αυτές τις τεχνολογίες», δήλωσε.

Είπε ότι στο προσωπικό της BlackRock θα δοθούν «συγκυβερνήτες» τεχνητής νοημοσύνης για να τους βοηθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα – και όχι για να αντικαταστήσουν τις δουλειές τους. Ένα παράδειγμα: τα πρώτα προσχέδια των εκθέσεων θα μπορούσαν να παράγονται σε λίγα λεπτά αντί για ημέρες, πριν αναθεωρηθούν από ανθρώπους.

Ο Ντάνιελ Πίντο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, αναμένει μια πιο αργή απόσβεση, αλλά και σε δύο έως τρία χρόνια εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορη.

«Η τεχνολογία είναι πιθανώς ο τομέας που θα έχει το μεγαλύτερο όφελος-20% περισσότερο, 30% περισσότερη παραγωγή. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος, θα χρειαστεί πολλή εκπαίδευση για να καταλάβουν πώς μπορούν [οι προγραμματιστές] να το χρησιμοποιήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτές οι παρασκηνιακές χρήσεις θα γίνουν αισθητές από τους υπαλλήλους πολύ νωρίτερα από ό,τι θα επεκταθούν σε εφαρμογές που απευθύνονται στον καταναλωτή και μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των εσόδων, δήλωσε ο Πίντο. Η άποψή του επαναλαμβάνεται από τον Μεζούλ Σομάια, εταίρο στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Lightspeed, ο οποίος πιστεύει ότι το τελευταίο μέρος όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει αισθητή είναι για τους πελάτες των ρυθμιζόμενων βιομηχανιών, όπως η χρηματοδότηση και η υγειονομική περίθαλψη.

Σχεδόν κάθε εταιρεία τουλάχιστον πειραματίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό εξηγεί τον ενθουσιασμό στο χρηματιστήριο για τους παρόχους υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, προφανώς τη Microsoft, συνεργάτη του κατασκευαστή του ChatGPT, OpenAI, και του υλικού που χρησιμοποιείται για την τεχνητή νοημοσύνη, προφανώς την κατασκευάστρια εταιρεία επεξεργαστών Nvidia.

Μήπως ο ενθουσιασμός έχει περάσει;

Στις αρχές Ιουνίου, η Wall Street Journal υποστήριζε ότι είχε αναπτυχθεί μια μίνι φούσκα, με αδιάκριτες αγορές κάθε μετοχής που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Από τότε οι επενδυτές έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί. Η Nvidia συνέχισε την ανοδική της πορεία, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τις ήδη εξαιρετικά ανοδικές προβλέψεις της Wall Street. Αλλά οι μετοχές μικρότερων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που ήταν μεγάλοι ωφελημένοι από την έκρηξη του πρώτου εξαμήνου κατέρρευσαν.

Στους μεγάλους χαμένους του δεύτερου εξαμήνου συγκαταλέγονται η SoundHound AI, η οποία υποχώρησε κατά 60% από τον Ιούνιο, η C3.ai, η οποία υποχώρησε κατά ένα τρίτο, και η εταιρεία ρομποτικής Symbotic, η οποία κορυφώθηκε ένα μήνα αργότερα πριν πέσει περίπου 35% από τα τέλη Ιουλίου.

Αυτά είναι καλά νέα για τους επενδυτές που σκέφτονται να μπουν τώρα, σημειώνει το άρθρο της Wall Street Journal, καθώς υποδηλώνουν λιγότερο φτηνή τιμολόγηση (αν και δεν είναι ακόμα φθηνή: η Symbotic διαπραγματεύεται περίπου 250 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για φέτος).

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης σε εταιρείες δεν κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος, με τη μετοχή της International Business Machines να υπολείπεται του S&P500 πέρυσι και να διαπραγματεύεται σε λιγότερο από 17 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη.

Η Nvidia δεν είναι πλέον ακριβή σε σύγκριση με τα κέρδη, επειδή τα κέρδη αυξήθηκαν τόσο γρήγορα και αναμένεται να εκτοξευθούν και φέτος. Η Microsoft δεν είχε ακόμη την ώθηση των κερδών από την τεχνητή νοημοσύνη που αναμένουν οι επενδυτές και με 32 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη είναι πιο ακριβή από κάθε άλλη φορά από το 2002 έως το 2020.

Οι κινήσεις των επενδυτών μελλοντικά

Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται προφανώς λάθος. Είναι σαφές ότι υπάρχουν χρήματα που μπορούν να κερδηθούν από την επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη, και αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, βοηθώντας την Nvidia και τη Microsoft. Εξίσου, υπάρχουν πολλοί τρόποι εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, παρ’ όλη την απρόβλεπτη κατάσταση και τα προβλήματα που εξακολουθούν να έχουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως η επινόηση πραγμάτων και η παρουσίασή τους ως γεγονότα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, βρισκόμαστε στην ίδια θέση που βρισκόμασταν τον Ιούνιο: Οι επενδυτές δεν μπορούν απλώς να ποντάρουν στην τεχνητή νοημοσύνη γενικά, επειδή υπάρχουν πολύ λίγες εισηγμένες μετοχές τεχνητής νοημοσύνης για να επιτρέψουν τη σωστή διαφοροποίηση, όταν είναι πιθανό να υπάρξουν τεράστιοι νικητές και ηττημένοι.

Ο Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, φάνηκε να είναι παντού στο Νταβός, αλλά ακόμη και η πρώιμη πρωτοπορία της εταιρείας στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα δεν είναι καθόλου εγγυημένο ότι θα διαρκέσει.

Η μίνι φούσκα του πρώτου εξαμήνου του περασμένου έτους έχει ξεφουσκώσει εν μέρει- οι αποτιμήσεις δεν είναι ακραίες, αλλά οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι υψηλές. Οι διαφωνούντες που θέλουν να στοιχηματίσουν ενάντια στη «συναίνεση του Νταβός» θα πρέπει να αποφύγουν τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης. Οι τζογαδόροι μπορούν να επιλέξουν μεμονωμένους νικητές και ηττημένους. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ελπίζουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη όντως αυξάνει την παραγωγικότητα, βοηθώντας τα κέρδη στο πλήθος των μεγάλων εταιρειών που την υιοθετούν και επεκτείνουν την οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη