Με εντυπωσιακές προωθητικές ενέργειες στο Νταβός έρχονται, αφού η Ινδία ξεπέρασε πέρυσι την Κίνα ως η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με βάση τον πληθυσμό. Τώρα η Ινδία διαφημίζει την αυξανόμενη δύναμή της ως έθνος της καινοτομίας και ως παγκόσμιο επιχειρηματικό κέντρο μπροστά σε μερικούς από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ινδικοί τεχνολογικοί και συμβουλευτικοί γίγαντες οι Wipro, Infosys, Tata και HCLTech έχουν αναπτύξει τα δικά τους περίπτερα με στόχο να παρουσιάσουν την υπεροχή της χώρας σε βασικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη – το θέμα εξάλλου γύρω από το οποίο περιστρέφεται η φετινή διοργάνωση.

Nasdaq: Συνομιλίες για την εισαγωγή ινδικών επιχειρήσεων

«Η παρουσία της Ινδίας είναι σίγουρα σημαντική – έχει μερικά από τα πιο περιζήτητα σημεία στον κεντρικό περίπατο για τις εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε στο CNBC στο Νταβός ο Ravi Agrawal, αρχισυντάκτης του Foreign Policy και πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στην Ινδία. «Καθώς η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, η σχετικά ταχεία ανάπτυξη της Ινδίας ξεχωρίζει ως μοναδική ευκαιρία για τους επενδυτές στο Νταβός που αναζητούν το next-big-thing».

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,2% πέρυσι, από 3% το 2022, αλλά από 8,1% το προηγούμενο έτος. Η Ινδία αυξήθηκε κατά 7,2% το τελευταίο οικονομικό έτος, από λίγο πάνω από 9% ένα χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή επιδιώκει όλο και περισσότερο να προβάλλει τον εαυτό της ως μια πιο κυρίαρχη φιγούρα στην παγκόσμια σκηνή όσον αφορά την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις. Πολιτείες όπως η Μαχαράστρα, το Ταμίλ Ναντού, η Τελανγκάνα και η Καρνατάκα έχουν τη δική τους παρουσία στο Νταβός, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως τεχνολογικά κέντρα για την παραγωγή και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Υπό αυτή την έννοια, τα ξεχωριστά κρατικά περίπτερα στέλνουν ένα μήνυμα – ότι οι διάφορες περιοχές της Ινδίας ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στις παγκόσμιες εταιρείες την καλύτερη πρόσβαση», επισήμανε ο Agrawal, ο οποίος παρακολουθεί το Νταβός για περισσότερο από μια δεκαετία και είναι συγγραφέας του βιβλίου «India Connected», το οποίο καταγράφει πώς το smartphone οδήγησε σε μια πιο συνδεδεμένη και δημοκρατική Ινδία.

Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Τα περισσότερα χρόνια, η Ινδία βλέπει περισσότερους ανθρώπους να μεταναστεύουν από τη χώρα παρά να εισέρχονται σε αυτήν, σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 2021, η καθαρή μετανάστευση ξεπέρασε τις 300.000. Το εθνικό νόμισμα ρουπία, εν τω μεταξύ, έχει αποδυναμωθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, πιεζόμενη από τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια και τις ασταθείς τιμές του πετρελαίου.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ινδία, σύμφωνα με τη Διεθνή Διοίκηση Εμπορίου, είναι η «ευαισθησία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις τιμές».

«Η πρόκληση, όπως πάντα, είναι αν η Ινδία μπορεί πραγματικά να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί και αν οι εγχώριοι καταναλωτές της Ινδίας μπορούν να ξοδέψουν αρκετά ώστε να αξίζει τον κόπο η συνέχιση των παγκόσμιων επενδύσεων», ανέφερε ο Agrawal.

Πέρυσι, η Apple άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Ινδία, αναδεικνύοντας τη σημασία της αγοράς για το μέλλον του κατασκευαστή iPhone. Το κατάστημα, με την ονομασία Apple BKC, βρίσκεται στην πολυπληθή πόλη της Βομβάης.

«Είχαμε ρεκόρ εσόδων όλων των εποχών στην Ινδία», είχε δηλώσει μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, στην τελευταία κλήση για τα κέρδη της εταιρείας τον Νοέμβριο, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή σχετικά με τη δυναμική της εταιρείας εκεί. «Είναι μια απίστευτα συναρπαστική αγορά για εμάς και μια σημαντική εστίασή μας. Έχουμε χαμηλό μερίδιο σε μια μεγάλη αγορά. Και έτσι φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο».

Η αξία των τσιπ

Η Ινδία καταβάλλει επίσης μεγάλες προσπάθειες για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις των αμερικανικών κατασκευαστών τσιπ. Η χώρα φιλοξένησε πέρυσι μια μεγάλη εκδήλωση της βιομηχανίας ημιαγωγών, την SemiconIndia, με παραγωγούς τσιπ από τις ΗΠΑ να καλούνται να διαφημίσουν τις επενδύσεις τους στην Ινδία και να ανακοινώσουν νέες.

Η AMD, η οποία «καταδιώκει» την Nvidia στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 400 εκατ. δολάρια στην Ινδία τα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πανεπιστημιούπολης στην Μπανγκαλόρ που θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο σχεδιασμού της εταιρείας. Ενώ και η Micron ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει έως και 825 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης συναρμολόγησης και δοκιμών ημιαγωγών στο κρατίδιο Γκουτζαράτ.

Η ευκαιρία της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Jack Hidary, διευθύνων σύμβουλος της SandboxAQ, η οποία εφαρμόζει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικών υπολογιστών σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ανακάλυψη φαρμάκων, δήλωσε ότι η Ινδία βλέπει επιταχυνόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας λόγω της αναποτελεσματικότητας στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλες βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικότερα, προσφέρει μια ευκαιρία στην Ινδία να ξεχωρίσει από το πλήθος, δήλωσε ο Hidary.

«Πρόκειται για έναν μετασχηματισμό που υπερβαίνει κατά πολύ ακόμη και το κινητό τηλέφωνο», δήλωσε ο Hidary. Αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα άρχισαν να επενδύουν σε υποδομές κινητής τηλεφωνίας πριν από δύο δεκαετίες, «σχεδόν όλοι στις χώρες αυτές απέκτησαν γρήγορα ένα smartphone και είχαν πρόσβαση στον ιστό και στις εφαρμογές», είπε.

Καλύπτοντας το ψηφιακό χάσμα

Ωστόσο, «600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία από τα 1,3 δισεκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν smartphone», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό πρόκειται να αλλάξει».

Ο Hidary δήλωσε ότι η εταιρεία smartphone Jio του Ινδού δισεκατομμυριούχου Mukesh Ambani θα εξυπηρετεί περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία μέσω μιας συσκευής 12 δολαρίων. Ο Αμπάνι, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, βρίσκεται επίσης στο Νταβός για το WEF.

«Αυτός και μερικές άλλες υπηρεσίες στην Ινδία πρόκειται να καλύψουν αυτό το ψηφιακό χάσμα κυριολεκτικά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε ο Hidary. Σε γενικές γραμμές, η Ινδία δίνει μεγάλη ώθηση στην εκδήλωση επειδή οι ηγέτες της «γνωρίζουν ότι είναι μια στιγμή μεγάλου μετασχηματισμού», δήλωσε ο Hidary.

Μια μεγάλη χρονιά για την Ινδία

Το 2024 είναι εξάλλου μια κρίσιμη χρονιά για την Ινδία και με άλλους, διαφορετικούς τρόπους. Οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, καθώς ο Μόντι επιδιώκει την επανεκλογή του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μόντι, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Alphabet, Meta και Amazon έχουν ποντάρει μαζικά στην Ινδία. Η Amazon επένδυσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα το 2014 και άλλα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Η Walmart από την άλλη πλευρά, εξαγόρασε την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Flipkart για 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Το 2020, η Meta επένδυσε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Jio, τον ψηφιακό βραχίονα της Reliance Industries του Ambani. Η Google ακολούθησε ρίχνοντας 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Καθώς η Ινδία ανεβαίνει, η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα στην παγκόσμια σκηνή, με τις ΗΠΑ να ηγούνται μιας προσπάθειας απομόνωσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ιδίως όταν πρόκειται για πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες.

Το Πεκίνο αδυνατεί εδώ και μήνες να εισάγει μερικά από τα πιο προηγμένα τσιπ από αμερικανικές εταιρείες όπως η Nvidia, η Intel και η AMD.

Ο Ian Bremmer, πρόεδρος και ιδρυτής της Eurasia Group, δήλωσε στο CNBC ότι η Ινδία έχει καλές πιθανότητες να ενισχυθεί περαιτέρω, σε μεγάλο βαθμό λόγω του ότι είναι δημοκρατία.

«Το καλό με την Ινδία είναι το γεγονός ότι είναι μια σταθερή χώρα, με έναν πολύ δημοφιλή ηγέτη», διευκρίνισε ο Bremmer. «Πρόκειται να έχουν εκλογές που θα είναι απολύτως αδιαμφισβήτητες, ελεύθερες και δίκαιες. Και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά ισχυρή».

Ο Bremmer αντιπαρέβαλε την Ινδία με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι είναι μια «πολύ αποκεντρωμένη χώρα», με πολλά κράτη να ανταγωνίζονται σχεδόν μεταξύ τους για επενδύσεις. Είπε ότι θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ θα ακολουθούσαν τελικά μια παρόμοια προσέγγιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη