Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου να υποχωρούν σε χαμηλό έξι μηνών καθώς μια νέα καταιγίδα στον Ατλαντικό ανέβασε τη θερμοκρασία και εκτίναξε την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς υποχώρησαν έως και 6,4%, κάτω από τα 27 δολάρια ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα, οι ενδοημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και τη Γαλλία έπεσαν κάτω από το μηδέν για αρκετές ώρες. Επισημαίνεται ότι οι τιμές γυρνούν σε αρνητικό έδαφος σε κάποιες χώρες όταν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση.

Ενέργεια: Αρνητικές τιμές ενέργειας λόγω ισχυρών ανέμων

Η καταιγίδα Ιsha

Οι άνεμοι που προκαλούνται από την καταιγίδα Isha διακόπτουν τα ταξίδια στη βόρεια Ευρώπη και οδηγούν σε διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας προσφέρει κάποια ανάπαυλα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής, μετά την κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση εξαιτίας του ψύχους.

Παράλληλα, ορισμένα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ασυνήθιστα ήπιο καιρό μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ευρώπη επωφελείται από τις εγκαταστάσεις ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, μαζί με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και έναν σχετικά ήπιο χειμώνα – εκτός από μερικές κρύες ημέρες. Καθώς οι θερμοκρασίες ανακάμπτουν, η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί, συμβάλλοντας στη διατήρηση των τιμών της ενέργειας υπό έλεγχο μετά από μια πρόσφατη ανάκαμψη.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σκανδιναβική αιολική ενέργεια αυξήθηκε σε ρεκόρ 25.723 μεγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία δικτύου που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η παραγωγή ανέμων στη Γερμανία είναι επίσης σε τροχιά για να φτάσει σε νέο υψηλό, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με ένα μοντέλο του Bloomberg. Η αιολική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτω από το υψηλό του Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 50% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας νωρίς τη Δευτέρα, με το φυσικό αέριο να συνεισφέρει μόνο περίπου το 20%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του δικτύου.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αμβλυνθεί σημαντικά κυρίως επειδή αυτός ο χειμώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό πιο ήπιος από τον κανονικό», σύμφωνα με αναλυτές ενεργειακής έρευνας της Citigroup Inc. Anthony Yuen και Maggie Xueting Lin. «Η Ευρώπη θα πρέπει να περάσει αυτόν τον χειμώνα με αρκετό φυσικό αέριο σε αποθήκευση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια