Oι Γερμανοί είναι… φτωχοί σαν τους Έλληνες, κατά το Bloomberg, παρά το γεγονός πως η Γερμανία σε όλη τη μεταπολεμική ιστορία της περηφανευόταν ότι ήταν φάρος ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας. Ωστόσο, πλέον, η γερμανική οικονομία είναι στάσιμη και η κοινωνική αρμονία έχει δώσει τη θέση της στην αγανάκτηση και τον διχασμό.
Σύμφωνα το Bloomberg, η άνιση κατανομή πλούτου στη Γερμανία έχει υποεκτιμηθεί: Το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών κατέχει μέση καθαρή περιουσία αξίας πάνω από 725.000 ευρώ και ελέγχει περισσότερο από τον μισό πλούτο της χώρας, ενώ η περιουσία του φτωχότερου 40% δεν ξεπερνά τα 44.000 ευρώ, όπως απέδειξε έρευνα της Bundesbank το 2021.
Κρίστιαν Λίντνερ: Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης, απλά είναι κουρασμένη
Μάλιστα, το μέσο γερμανικό νοικοκυριό διαθέτει μόλις ελάχιστο πλούτο παραπάνω από το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, καταλαμβάνοντας στην έκτη θέση από τον… πάτο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, στα 106.206 ευρώ, σοκαριστικά χαμηλότερα σε σχέση με την κυρίαρχη θέση της Γερμανίας σε ρόλο οδηγού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ακολουθούν στην πέμπτη θέση από το τέλος της κατάταξης, οι Έλληνες με μέση περιουσία 97.748 ευρώ.
«Πρέπει να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα»
Σε συνδυασμό με τον πιεστικό πληθωρισμό και την απώλεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, η οικονομική επισφάλεια κάνει τους Γερμανούς να νιώθουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο απειλείται και ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει μυρωδιά.
Μακροπρόθεσμα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα, που επιβαρύνει την εργασία, και να προωθήσει μια ευρύτερη αναδιανομή κεφαλαίων, γράφει το Bloomberg.
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του AfD στη Γερμανία
Οργισμένοι αγρότες έχουν αποκλείσει δρόμους σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων.
Μαζί τους έχουν στοιχηθεί υποστηρικτές της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που κατηγορούν την υποδοχή μεταναστών ως υπαίτια για τα δημοσιονομικά και οικονομικά δεινά.
Οι εκ των πραγμάτων δύσκολες συναινέσεις εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων οδηγούν συχνά σε διαμάχες και συμβιβασμούς που δεν ικανοποιούν κανέναν.
Πηγή: in.gr
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία