
Στα 360,17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023, καταγράφοντας άνοδο από τα 358,046 δισ. το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το πρώτο τρίμηνο, είχε διαμορφωθεί στα 355,63 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του τρίτου τριμήνου, κατά ESA, ήταν στα 3,31 δισ. ευρώ.
Κρατικά ομόλογα
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Vanguard Asset Management, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και η Candriam, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 140 δισ. ευρώ, αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα από τα λεγόμενα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ειδικά της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Πάνω από μια δεκαετία από τότε που οι αυξανόμενες αποδόσεις τους απείλησαν το μέλλον του ευρώ, το άτυπο αυτό γκρουπ των χωρών θεωρείται πολύ πιο υγιής δημοσιονομικά. Όλο και περισσότεροι επενδυτές, αισθάνονται πλέον άνετα να επενδύσουν στο χρέος του, αναφέρει το Bloomberg. Ενώ η χρονική στιγμή των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος είναι ασαφής, η χαλάρωση πολιτικής θεωρείται αναπόφευκτη και μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος εξυπηρέτησης μεγάλων όγκων χρέους.
«Καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν ξεκάθαρα αλλάξει πορεία, πιστεύουμε ότι το χρήμα θα πρέπει να συνεχίσει να ρέει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.
Αυτόν τον μήνα, ο Koutny προσθέτει σε θέσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους. Τώρα έχει overweight θέσεις στο ισπανικό χρέος, έχει επεκτείνει τη θέση του στην Ελλάδα και έχει επίσης πάρει μερικά ιταλικά ομόλογα. Ο Philippe Noyard, παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Candriam, έχει επίσης αναβαθμίσει την Ιταλία και την Πορτογαλία σε neutral από underweight.


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%