Στα 360,17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023, καταγράφοντας άνοδο από τα 358,046 δισ. το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το πρώτο τρίμηνο, είχε διαμορφωθεί στα 355,63 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του τρίτου τριμήνου, κατά ESA, ήταν στα 3,31 δισ. ευρώ.

Κρατικά ομόλογα

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Vanguard Asset Management, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και η Candriam, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 140 δισ. ευρώ, αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα από τα λεγόμενα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ειδικά της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Πάνω από μια δεκαετία από τότε που οι αυξανόμενες αποδόσεις τους απείλησαν το μέλλον του ευρώ, το άτυπο αυτό γκρουπ των χωρών θεωρείται πολύ πιο υγιής δημοσιονομικά. Όλο και περισσότεροι επενδυτές, αισθάνονται πλέον άνετα να επενδύσουν στο χρέος του, αναφέρει το Bloomberg. Ενώ η χρονική στιγμή των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος είναι ασαφής, η χαλάρωση πολιτικής θεωρείται αναπόφευκτη και μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος εξυπηρέτησης μεγάλων όγκων χρέους.

«Καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν ξεκάθαρα αλλάξει πορεία, πιστεύουμε ότι το χρήμα θα πρέπει να συνεχίσει να ρέει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.

Αυτόν τον μήνα, ο Koutny προσθέτει σε θέσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους. Τώρα έχει overweight θέσεις στο ισπανικό χρέος, έχει επεκτείνει τη θέση του στην Ελλάδα και έχει επίσης πάρει μερικά ιταλικά ομόλογα. Ο Philippe Noyard, παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Candriam, έχει επίσης αναβαθμίσει την Ιταλία και την Πορτογαλία σε neutral από underweight.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία