Τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως προκύπτει, αυξάνεται στα 2.400 ευρώ το επίδομα για το πρώτο παιδί και κλιμακώνεται έως τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο. Θα ισχύσει αναδρομικά και για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023.

Το μέτρο

Η κα Ζαχαράκη ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης σε 2.400 ευρώ ενώ η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 1.500 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν το 2023. Το αυξημένο επίδομα αναμένεται να πληρωθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

Η αύξηση όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη θα είναι κλιμακωτή:

-400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί

-700 ευρώ, δηλαδή 2.700 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί

-1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί

-1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οιογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή είναι αναδρομική, καθότι υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

Η καταβολή θα γίνει τον Απρίλιο, σε δύο ισόποσες δόσεις.

Κόστος

Το σημερινό κόστος του επιδόματος γέννησης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως. Το κόστος της εν λόγω αύξησης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως και 90 εκατ. ευρώ για το 2024 (λόγω της καταβολής των αναδρομικών ποσών του 2023) και ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.

Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.

Αφορά 300.000 γονείς

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σημείωσε ότι σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι δεν λύνεται το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ωστόσο είναι μια σημαντική παρέμβαση. «Είναι μια ακόμη απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας μετά το καλάθι του νοικοκυριού, τα πρόστιμα και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέτος υλοποιούνται 7 καινούργια μέτρα για τους νέους γονείς, συνολικού προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση των 6 μέτρων

Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση 6 επιπλέον μέτρων από 1/1/2024.

Συγκεκριμένα:

-Αυξάνεται κατά 1.000 € το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά (κόστος 135 εκατ. ευρώ ετησίως, 1,34 εκατ. φορολογούμενοι ωφελούμενοι).

-Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (40 εκατ. ευρώ ετησίως).

-Για τον χειμώνα 2023-2024 προσαυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Εισάγεται κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων (κόστος 11 εκατ. ευρώ ετησίως).

-Αναμόρφωση μισθολογίου δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και κάθε επιπλέον παιδί (155 εκατ. ευρώ ετησίως, 330.000 ωφελούμενοι).

-Θεσπίστηκε πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Άλλες παρεμβάσεις

Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, υπάρχουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

Αναφορικά με τα σχολικά γεύματα, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ. «Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια. Είναι σημαντικό να αλλάξουν τα παιδιά τις συνήθειες της διατροφής. Είναι η ποιότητα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύμηνη μελέτη, κάτι που γίνεται, καθώς έχει συσταθεί επιτροπή, αφού το δημογραφικό είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα. «Την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

Πετραλιάς: Σημαντικό μέτρο κοινωνική πρόνοιας

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε: «Η ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες αποτελεί σημαντικό μέτρο κοινωνικής πρόνοιας, ιδίως τη στιγμή που παρατηρείται μείωση των αριθμών γεννήσεων τα τελευταία έτη. Η αύξηση του επιδόματος γέννησης έρχεται σε συνέχεια σημαντικών οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία έτη. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του τρέχοντος μηνός εφαρμόστηκαν τρία ακόμα μέτρα που περιλαμβάνουν την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, την αύξηση του αφορολογήτου για παιδιά και την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα. Είναι φανερό ότι το ζήτημα της υπογεννητικότητας είναι κάτι που πλέον λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις εκφάνσεις άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής».

Προαναγγελία

Υπενθυμίζεται ότι όπως προανήγγειλε από το Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία